Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 13 jun 2017 / 15:40 uur

‘Groenhart deed niks fout, ik zou hetzelfde doen’

‘Riot in the ring’, ‘Groenhart takes cheap shot’. Zomaar wat koppen in de internationale pers na het optreden van Murthel Groenhart bij het kickboksgala Glory 42 in Parijs afgelopen weekend. De Amsterdammer raakt zijn tegenstander Harut Grigorian vol in het gezicht met zijn linkerknie, waarop de Armeniër zich verdwaasd omdraait en wegloopt. Murthel bedenkt zich niet en hoekt Grigorian met een directe rechtse:

https://www.youtube.com/watch?v=BMEBP9gTipk

Hel breekt los

Dan breekt de hel los. Die rechtse van Murthel is de opmaat van een ongekende chaos. Terwijl de nietsvermoedende Nederlander zijn overwinning viert, stormen twee man de ring in. Een van hen raakt Groenhart vol in het gezicht. „Zonder handschoenen voelde ik die vuist door mijn kin en kaak gaan”, zegt de verbaasde Murthel na het gevecht in een interview met de ringmaster. „Het doet veel pijn. Ik heb echt zoiets van: ‘kom op gasten, dit is een sport, dit hoort erbij’. Maar soms worden mensen te emotioneel en raken ze te fel betrokken. Maar hier kijken ook kleine kinderen thuis naar. Dat hoort niet, je blijft uit de ring als toeschouwer.”

Terwijl Murthel zijn verhaal doet, is het publiek verdeeld. Er wordt geapplaudisseerd voor de Nederlander, maar er klinkt ook boegeroep. „Ik deed niks fout”, zegt Murthel. „De eerste regel van de sport is dat je jezelf altijd moet beschermen. Hij gaf niks aan, de scheidsrechter greep niet in, dus maakte ik het af met een rechtse hoek.”

Bizar gevecht

Coach Mike Passenier verwijt zijn pupil niks. „Het was een bizar gevecht en wat er is gebeurd is heftig. Dit komt zelden voor, maar Murthel zag een opening en hij knalt hem erop. Beiden zitten in de hitte van het gevecht. Een belangrijke partij, want de winnaar mag straks voor de titel gaan. Op dat moment moet je alles geven en scherp zijn en je niet af laten leiden. Grigorian was niet scherp en die ene seconde was fataal. Hij zei na de partij zelfs dat hij hetzelfde zou hebben gedaan.”

Collega-coach Thom Harinck is het met Passenier eens: „Het oogt niet zo sportief, maar het was geen amateurwedstrijd. Er stond een titelgevecht op het spel. Die jongen stopt er opeens mee, maar je weet niet wat ’ie gaat doen. Wat als Murthel zijn dekking had laten zakken, dat Grigorian zich had omgedraaid en hem had neergemept?”

Twee kneuzen

„Precies”, haakt medevechter Gilbert Yvel in. „Dan had iedereen Murthel voor sukkel uitgemaakt. „Grigorian was gewoon even de weg kwijt na dat knietje. Volgens mij vergat hij even dat hij nog in het gevecht zat. Murthel maakt daar goed gebruik van. Als je bij het voetballen alleen op de keeper afkomt en die draait zich om, dan scoor je toch ook gewoon? Weet je wat pas onsportief is? Dat er twee kneuzen de ring in komen en Murthel willen toetakelen. Een van die gasten is zelf een vechter. Hij weet dat het erbij hoort wat Murthel deed. Als toeschouwer moet je uit de ring blijven.”

K1-legende Ernesto Hoost is het met Yvel eens. „Dit is slecht voor de sport, het zag er agressief uit wat die gasten deden. Maar Murthel valt niks te verwijten. In mijn hoogtijdagen als vechter had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Of ik er nu ook toe in staat zou zijn? Dat weet ik niet. Maar dat is dan mijn zwakte. Murthel heeft niks fout gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Groenhart deed niks fout, ik zou hetzelfde doen’
Sluiten