Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 6 jun 2017 / 12:24 uur

Ajax-fans verbijsterd na vertrek Peter Bosz

Handenwrijvend keken de Ajax-fans uit naar het nieuwe seizoen. Na een jaar met soms prachtig voetbal en een heuse Europese finale zou nu het oogsten pas echt beginnen. Ajax stond in bloei. De internationale pers vergeleek het Ajax van trainer Peter Bosz zelfs met het grote Ajax van Louis van Gaal uit de jaren 90. Dat is misschien lichtelijk overdreven, maar het geeft aan wat Bosz met zijn spelers teweeg heeft gebracht. De Amsterdamse club heroverde de harten van veel voetballiefhebbers. Het nieuwe seizoen kon in ogen van de Ajax-supporters dan ook niet snel genoeg beginnen. Ze stonden een week na de laatste wedstrijd alweer te trappelen van ongeduld.

De enige angst bij de fans was dat er na de Europese galavoorstellingen in De ArenA tegen FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon misschien een paar topspelers weggekaapt zouden worden. Maar zelfs als bijvoorbeeld Davy Klaassen en/of Davinson Sánchez een transfer zouden maken, zou er een mooi jaar aankomen met deze jonge en zeer talentvolle selectie. Ook trainer Bosz, de architect die Ajax in één jaar weer Ajax maakte, hield rekening met een vertrek van enkele spelers.

https://www.youtube.com/watch?v=dmd81VX7-fI

„Ik weet niet hoe de selectie er na de zomerstop uitziet, maar ik zal nog trainer zijn”, zei Bosz amper een week geleden met volle overtuiging. Toen een paar dagen geleden het eerste gerucht over de interesse van Borussia Dortmund in Bosz opdook, werd dat dan ook weggelachen door de supporters. Het lachen verging ze echter snel toen steeds duidelijker werd dat Bosz open stond voor een vertrek.

Met verbijstering zagen de supporters hun droom in duigen vallen. Het ging misschien ook té goed met de club: de juiste trainer, mooi voetbal, genoeg geld in kas en een supertalentvolle selectie. Wat wil je als club nog meer? Het enige wat nog ontbrak waren prijzen, maar die moesten komend seizoen gepakt gaan worden. Maar bij Ajax moet het kennelijk rommelen en dus schoot de club zichzelf maar weer eens in de voet.

https://www.youtube.com/watch?v=-qAeHXQReAA

Als de clubleiding meteen had gezegd dat een vertrek van Bosz onacceptabel was, dan was Dortmund afgehaakt en verder gaan zoeken naar een opvolger van Thomas Tuchel. Dat deed Ajax dus niet. De club bleek bereid te praten met Dortmund. Een uiterst dubieus besluit dat nauwelijks te accepteren is voor de supporters. Dat een ordinair conflict tussen assistenten (Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman) en de hoofdtrainer oorzaak is van de breuk, is nog minder acceptabel voor de mensen die net vol goede moed voor veel geld hun seizoenkaart hebben verlengd.

Bergkamp

In deze situatie wordt in ieder geval duidelijk dat derde assistent Dennis Bergkamp veel macht heeft binnen de club. Eerder botste hij al met Wim Jonk en Orlando Trustfull. Bergkamp is naast assistent-trainer ook onderdeel van het technisch hart en beslist mee over ‘voetbalinhoudelijke zaken’. Daarmee zou Bergkamp dus ook over zijn eigen positie moeten beslissen, een bizarre situatie. Maar niet alleen ‘The Non-Flying Dutchman’ valt iets te verwijten, ook algemeen directeur Edwin van der Sar heeft gefaald. Door niet op te treden liet hij een conflict op de werkvloer zolang doorsudderen, dat uiteindelijk de belangrijkste man binnen de club, de trainer, opstapt.

„Ik heb gemengde gevoelens bij deze overgang", schreef Van der Sar dinsdag in een persbericht. „Toen we Peter vorige zomer naar Ajax haalden was het niet de bedoeling dat na één jaar alweer een einde zou komen aan de samenwerking. We hebben, met name in de Europa League, een geweldig seizoen neergezet. Net als bij onze spelers trekt dat ook voor de trainer de aandacht van clubs uit de Europese topcompetities. Het ging ons te ver om hem aan zijn contract te houden en we zijn er met Dortmund goed uitgekomen."

Vooral die laatste zin is onbegrijpelijk voor de fans, die met lede ogen moeten toezien hoe hun club komend seizoen niet gaat oogsten, maar weer helemaal opnieuw kan beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax-fans verbijsterd na vertrek Peter Bosz
Sluiten