Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Advocaat doet het zelf en heeft geen PIM nodig

Dick Advocaat vindt de de huidige selectie van het Nederlands elftal voldoende kwaliteit heeft om de WK-kwalificatie richting Rusland succesvol af te ronden. „Ik schat de kwaliteit van deze generatie hoog in", zegt de man die nu al in vier decennia bij Oranje heeft gewerkt. „Er zijn een paar uitschieters, die kan iedereen wel invullen, en voor de rest moeten we het van het team hebben.”

Memphis

Hij haalde desgevraagd het voorbeeld van Memphis Depay aan. De aanvaller van Olympique Lyon hield tegen Marokko het spel op door frivool met de voet op de bal te staan en uit stilstand te voetballen.” Een wereld van verschil met de intensiteit waarmee de spelers van Juventus en Real Madrid een paar dagen eerder de finale van de Champions League speelden. „Ik heb met Memphis gesproken, Ruud ook. Hij moet sneller spelen. Het gaat niet om het individu, maar om het elftal. Mar dat komt goed en het geldt overigens niet alleen voor Memphis.”

In tegenstelling tot zijn voorganger Danny Blind, heeft Advocaat een compleet fitte selectie onder zijn hoede. „Op papier staat er een écht Nederlands elftal. Met de kwaliteit zit het goed. Veel jongens spelen nog steeds bij topclubs. Nu nog de energie. Of ik die erin kan brengen? Dat moet uit ze zelf komen, maar ik kan het wel sturen.”

Logisch denken

Advocaat gaat daarbij uit van logisch denken. Neem nu het centrale verdedigingsduo. Tegen Luxemburg is dat Wesley Hoedt en Stefan de Vrij, een rechtspoot en een linkspoot die ook nog eens samen bij Lazio Roma spelen. En ook de centrale rol van Wesley Sneijder is niet meer dan logisch volgens Advocaat, die de miserabele wedstrijd tegen Bulgarije als voorbeeld nam. „Ik zie Wesley centraal. Tegen Bulgarije zag ik heel weinig creativiteit bij Oranje.”

Luxemburg is wat dat betreft te vergelijken met Bulgarije: beide teams spelen vanuit een compacte verdediging, er is dan creativiteit en een snelle balcirculatie nodig in plaats van lopers. „Wesley is tweebenig, was afgelopen seizoen de beste speler van Turkije. Ik had hem er graag bij gehad bij Fenerbahce, dan weet ik zeker dat we hoger waren geëindigd.”

Vormcrisis Strootman

En hoewel Advocaat ook vindt dat Sneijder het beste tot zijn recht komt in een centrale rol, wil dat niet zeggen dat Sneijder daar altijd geposteerd wordt, laat staan dat hij altijd in de basis zal starten. „Frankrijk is een andere tegenstander dan Luxemburg of Bulgarije, dan laat ik het open. Ik kijk per wedstrijd, dat heb ik ook tegen de groep gezegd.”

In dat opzicht baart de vormcrisis van Kevin Strootman bij Oranje Advocaat de nodige zorgen. „Strootman weet ook dat hij tot dusverre een ongelukkige kwalificatie afwerkt. Hij is daar ziek van. Maar hij heeft zoveel kwaliteiten, alles wat een middenvelder nodig heeft. Maar hij moet tegen Luxemburg meer aanwezig zijn. Ik heb het daar met hem over gehad. In Italiaanse competitie wordt er anders gespeeld dan bij ons, maar Kevin is intelligent genoeg om daar mee om te gaan.”

PIM?

Arjen Robben sprak over ‘een grote overwinning tegen Luxemburg’. Advocaat zei al blij te zijn als er gewonnen wordt. „Ja, ik heb daar vertrouwen in. Anders hoeven we niet te spelen.” En hoewel Oranje in een penibele situatie zit, gaat de ervaren Advocaat daarbij op zijn eigen gevoel af en maakt hij geen gebruik van de met veel bombarie aangetrokken Prestatie en Innovatie Manager, de zogenoemde PIM. „Wie is dat?”, vroeg hij zich af toen er daarnaar gevraagd werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat doet het zelf en heeft geen PIM nodig
Sluiten