Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 21 mei 2017

Verhoeven knokt voor peuter Sara

Met iedere klap die het lichaam van Ismael Lazaar teisterde, hoorde Rico Verhoeven de kassa rinkelen. Niet voor zichzelf, maar voor de de bijna 2-jarige peuter Sara Verbrugge uit Dordrecht. Tijdens het kickboksgala Glory 41 stond er zaterdagavond geen titel op het spel in de titanenstrijd tussen de zwaargewichten Verhoeven en Lazaar, maar dat betekende niet dat er in de Brabanthallen in Den Bosch om niks werd gevochten. Lazaar, die vanwege zijn lichaamsbouw vaak bespot wordt, had met Verhoeven de best mogelijke tegenstander getroffen om zijn criticasters de mond te snoeren. En Verhoeven, die eigenlijk alleen maar gezichtsverlies kon lijden, vocht voor Sara.

Zeldzame spierziekte

Een krappe maand geleden hoorde Verhoeven het verhaal van de ouders van de bijna 2-jarige peuter Sara Verbrugge uit Dordrecht. Bram en Emine Verbrugge strijden sinds eind 2016 voor kinderen met een zeer zeldzame spierziekte nadat bij hun dochter Sara de ongeneeslijke spierziekte MDC1A werd vastgesteld. Deze ziekte uit zich in spierzwakte, waardoor kruipen en lopen heel moeilijk is en een griepje gevaarlijk. Daarnaast is de levensverwachting van kinderen die MDC1A hebben beperkt. „Ik las een artikel over Sara en haar ziekte en het greep me meteen aan”, zei Verhoeven na zijn gewonnen partij tegen Lazaar die vijf ronden duurde. „Ik ben zelf vader van twee kinderen en de derde is onderweg. Ik voelde dat ik iets moest doen.”

En dus besloot hij Bram en Emine te bellen met de vraag of hij iets voor ze kon betekenen. Dolblij waren de twee met het belletje van de wereldkampioen, die nu ambassadeur van de ‘Stichting Voor Sara’ is. De stichting wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar zeldzame spierziekten. Het expertisecentrum NeMo heeft een onderzoek klaarliggen dat talloze kinderen kan helpen. Maar voor dat onderzoek is geen geld beschikbaar, omdat zeldzame spierziekten momenteel geen prioriteit hebben. „Een doorbraak zou niet alleen Sara helpen, maar ook kinderen met andere zeldzame spierziekten”, weet Verhoeven. „Er hing soms een grijze deken over onze sport, maar op deze manier wil ik een voorbeeld zijn voor de jeugd.”

Veiling handschoenen

Verhoeven besloot daarom het gevecht tegen Lazaar aan te grijpen voor een mooie actie. Hij wist dat de clash tussen hem en Lazaar volop in de publiciteit zou staan. „Het gevecht met Ismael was het eerste gevecht sinds mijn ontmoeting met Badr. Daarnaast was het hier in Nederland. Het leek me daarom wel een mooi idee om de bokshandschoenen die ik zou dragen tijdens mijn gevecht met Ismael te gaan veilen. Ik signeer ze en kom ze persoonlijk afleveren bij de hoogste bieder. Al moet ik ervoor naar Australië.”

Op het moment van schrijven stond de teller op 860 euro. Bieden kan tot 27 mei. Check www.voorsara.nl voor meer info.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verhoeven knokt voor peuter Sara
Sluiten