Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 7 mei 2017 / 17:32 uur

Leedvermaak bij Ajax na blamage Feyenoord

Het was een bizar moment in de Johan Cruijff ArenA. Een oppermachtig Ajax stond zondag met 3-0 voor tegen het op dat moment gedegradeerde Go Ahead Eagles toen de fans in Amsterdam plotseling helemaal wild werden en begonnen te schreeuwen. Feyenoord was in de kampioenswedstrijd tegen Excelsior op Woudestein op achterstand gekomen en dat leidde uiteraard tot leedvermaak in de hoofdstad. Niet alleen op de tribunes, maar ook op de bank bij onder meer Hakim Ziyech en Kenny Tete.

Gejoel

„Ik had helemaal niet meteen door wat er aan de hand was”, reageerde Ajacied Joël Veltman na afloop van het duel dat Ajax uiteindelijk met 4-0 won. „Ik had de bal en wilde vooruit spelen, maar op het laatste moment kon het niet en toen kwam er allemaal gejoel van de tribune. Ik dacht: oh, lag er dan zoveel ruimte dat ik wel had moeten spelen? Maar toen ik goed keek zag ik blije gezichten en juichende mensen en toen besefte ik dat het niet aan mij lag, maar aan Excelsior.”

Het werd binnen tien minuten nog veel gekker, want Excelsior maakte gehakt van de koploper en de 2-0 en 3-0 op Woudestein werden met een massaal gejuich en gelach ontvangen in Amsterdam. „Ik begreep dat het op de schermen te zien was, maar dat heb ik niet opgemerkt”, zei Veltman. „Bij de 2-0 van Excelsior hoorde ik weer massaal gejuich, dan weet je wel een beetje hoe laat het is. Daarna vroeg ik aan de scheids: Jij hebt toch zo’n live verbinding? ‘Jaja, antwoordde hij het staat inmiddels 3-0.’”

Graadje erger

Veltman weet precies wat er mis kan gaan in een kampioenswedstrijd tegen een degradatiekandidaat. Vorig seizoen verloor Ajax de landstitel op de laatste speeldag door gelijk te spelen tegen De Graafschap. „Als dit voor Feyenoord nog verkeerd gaat uitpakken is dat nog wel een graadje erger dan hoe wij het vorig seizoen verspeelden. Heracles heeft nog een puntje nodig, dus hopelijk doen Peter Bosz en Hendrie Krüzen nog een paar telefoontjes richting Almelo.”

Ondanks de afgang van Feyenoord op Woudestein gaat Veltman ervanuit dat de Rotterdammers volgende week in De Kuip tegen Heracles gewoon winnen en alsnog kampioen worden. „Onze kansen zijn iets groter geworden, maar meer ook niet. Hadden we voor vandaag misschien één procent kans, nu is dat gegroeid naar hooguit twintig procent. Normaal gesproken is Heracles thuis voor Feyenoord kat in het bakkie, maar door die nederlaag tegen Excelsior wordt het wel even een ander wedstrijdje.”

Finale

De nieuwe kans op de landstitel is echter niet wat Ajax op dit moment bezig houdt. „De halve finale in de Europa League donderdag in Lyon blijft voor ons het belangrijkste”, glimlacht Veltman. „Het halen van de finale van de Europa League is natuurlijk prioriteit nummer één. Wij hebben tegen Go Ahead gedaan wat we moesten doen en nu bereiden we ons rustig voor op Lyon. Al het andere is op dit moment even bijzaak.”

Overigens bleek Veltman per ongeluk al in zijn shirt met Europa League-logo te spelen. „Tsja, bij de 3-0 kwam Jaïro naar mij toe en zei: Heb je nu al zin in die Europa League-wedstrijd ofzo? Er hangt in de kleedkamer een shirtje voor mij en dat doe ik aan. Ik ga niet checken welke logo’s daar allemaal opstaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leedvermaak bij Ajax na blamage Feyenoord
Sluiten