Johan van Boven
Johan van Boven Sport 8 mei 2017 / 14:35 uur

Hoe komt Feyenoord van de kampioensstress af?

Peter Houtman had maandagochtend nog steeds last van de enorme kater die de nederlaag van Feyenoord bij Excelsior hem had bezorgd. De koploper van de eredivisie kan echter niet te lang in de teleurstelling blijven hangen, anders gaat het komende zondag tijdens de tweede kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo mogelijk weer mis.

De grote vraag is hoe Feyenoord afkomt van de titelstress, die de ploeg zondag op Woudestein te gortig werd. De nuchtere Houtman houdt het simpel: „Je moet altijd jezelf blijven, ook in uitzonderlijke situaties. Toen wij in 1984 bij Willem II de kampioenswedstrijd speelden, voelden we ook echt wel wat spanning. Maar we wonnen wel gewoon met 5-0.”

Hype

De oud-speler en stadionspeaker van Feyenoord denkt dat wellicht de enorme hype rond de club een rol heeft gespeeld in het niet veiligstellen van het landskampioenschap. „Er was zo ontzettend veel aandacht voor Feyenoord in de media, dat de spelers misschien dachten: hop, even van Excelsior winnen en dan is het feest. Gelukkig hebben ze dit seizoen vaak bewezen dat ze na een nederlaag weer een goede prestatie kunnen neerzetten.”

Stressdeskundige Suzan Kuijsten is het met Houtman eens. Giovanni van Bronckhorst en zijn assistenten moeten volgens haar deze vooral niet de nadruk leggen op dat er nu gewonnen móet worden. Een relaxte aanpak is beter.

„Gio moet ‘bommetjes’ in de agenda van de spelers zetten. BOM staat voor bewuste ontspanningsmomenten, zoals paintballen of karten”, zegt ze. „Als de telefoons maar weg zijn en iedereen tijd en oog voor elkaar heeft. Zich te pletter trainen heeft in ieder geval totaal geen zin.”

Bij veel Feyenoordfans spookt de zin ‘het zal toch niet’ door het hoofd. Voor de spelers is dat een dodelijke gedachte. Houtman verheft zijn stem. „Ze moeten denken: verdomme, wie zijn zij dan? Ze moeten in de eigen Kuip over Heracles heen kunnen walsen. Daarom ga ik ervan uit dat ik volgende week maandag wél op het bordes van het stadhuis sta.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe komt Feyenoord van de kampioensstress af?
Sluiten