Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 9 mei 2017 / 16:49 uur

Gênant welles-nietesspelletje in Zeist

Zelden zal de zoektocht naar een keuzeheer voor het Nederlands elftal zo chaotisch hebben verlopen. Wat is er nu écht gebeurd tijdens de veelbesproken trip van technisch directeur Hans van Breukelen naar Abu Dhabi en Istanbul? Het leek er namelijk op dat Henk ten Cate de nieuwe bondscoach zou worden, iets wat de voormalige trainer van Ajax ook dacht, maar uiteindelijk viel de keuze van de KNVB op Dick Advocaat die geassisteerd gaat worden door Ruud Gullit.

Dorst

Van Breukelen heeft dan ook heel wat uit te leggen en heeft een persconferentie belegd om duidelijkheid te verschaffen. Iets over half elf ’s ochtends komt hij in het kielzog van commercieel directeur Jean-Paul Decossaux de KNVB Campus binnenlopen. Zijn gezicht staat strak, camera’s klikken. Terwijl Decossaux het woord neemt, schenkt Van Breukelen wat water in. De voormalige keeper heeft dorst. Na twee minuten heeft hij al even zoveel flesjes weggetikt.

Als Decossaux klaar is met zijn inleidende praatje waarin hij duidelijk stelt dat hij eindverantwoordelijk is, neemt Van Breukelen het woord. Hij trapt af met de zin dat hij eindverantwoordelijk is. Het zal niet de laatste keer zijn dat het duo elkaar tegenspreekt tijdens deze persconferentie. Voordat er vragen kunnen worden gesteld, houdt Van Breukelen een powerpointpresentatie over de gelopen procedure. Het verbaast het aanwezige journaille niks. Als ‘ervaringsdeskundige’ trok Van Breukelen jarenlang van bedrijf naar bedrijf om zijn ‘visie’ te delen en dat is te merken. De beamer gaat aan en termen als ‘proces’, ‘vensters’ en ‘elementen’ vallen. Er klinkt gezucht.

Perceptie

Maar dan moet hij er toch aan geloven. Het moment is aangebroken om de vele vragen die er zijn te beantwoorden. Van Breukelen vraagt de aanwezige perschef om nog wat water. De hamvraag ‘wie spreekt er nu de waarheid, Ten Cate of Van Breukelen?’ valt al snel. Van Breukelen ontkent glashard dat hij Ten Cate het bondscoachschap heeft toegezegd en heeft het over ‘perceptie’. „Misschien heeft Ten Cate het zo opgevat, maar ik kan toch niet iets toezeggen wat niet het geval is?”

Van Breukelen zegt dat Ten Cate meteen kandidaat af was toen zijn beoogde assistent Fred Rutten afhaakte. „Ik denk namelijk in duo’s.” Opvallend is dat Rutten in de ogen van Van Breukelen de enige assistent kan zijn bij een bondscoachschap van Ten Cate. Toch ging hij, zonder te weten of Rutten wel assistent wilde worden, naar Abu Dhabi om met Ten Cate te praten. Opvallend is ook dat Van Breukelen toegeeft dat het in het geval van Dick Advocaat niet uitmaakt wie zijn assistent is ‘gezien zijn staat van dienst’.

Gênant

Wat volgt is een gênant ‘welles-nietesspelletje’ tussen Van Breukelen en het journaille. Een uur lang wordt de technisch directeur bestookt met vragen over het telefoongesprek dat hij heeft gehad met Ten Cate waarbij een verslaggever van VI zat, over de sms’jes die hij zou hebben verstuurd naar Ten Cate en de werkelijke reden waarom de keuze uiteindelijk niet op Ten Cate viel. Over Advocaat, de nieuwe bondscoach, gaat het amper. De jongens die de journalisten moeten bedienen met een microfoon hebben het druk en hollen van hot naar her. De dienstdoende perschef heeft af en toe moeite om de regie in handen te houden. Als een journalist van De Telegraaf eindelijk het woord krijgt, probeert de perschef hem de microfoon weer af te pakken. Beiden trekken aan de stang waaraan de microfoon vastzit, het lijkt wel een sketch.

Van Breukelen komt geërgerd over, schiet constant in de verdediging en heeft forse kritiek op de media die hij verwijt ‘op één kussen te slapen met coaches en makelaars’. Na een uur is het voorbij. Van Breukelen en Decossaux maken geen sterke indruk en spreken elkaar af en toe tegen. Ook is er geen enkele zelfreflectie te bespeuren bij het duo. Op de vraag of hij de procedure in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach met de wetenschap van nu anders zou doen, antwoordt Van Breukelen: „Als ik het opnieuw zou doen, zou ik een dagboek bijhouden en aan een krant gunnen.”

Onzin

Toch peinzen Decossaux en Van Breukelen er niet over om het sms-verkeer tussen Van Breukelen en Ten Cate openbaar te maken. „Tot zulke onzin verlaag ik me niet”, zegt Decossaux. De hamvraag wie er liegt, blijft vooralsnog onbeantwoord. Het is wachten tot Ten Cate openheid geeft. Tot die tijd blijft Van Breukelen in ieder geval ‘gewoon’ technisch directeur. „De KNVB heeft nog steeds vertrouwen in mij. Ik doe dit niet om de populariteitsprijs te winnen, want ik heb maar één doel: Oranje moet naar een hoger niveau.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gênant welles-nietesspelletje in Zeist
Sluiten