Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 11 mei 2017 / 21:11 uur

Finale kroon op prachtig seizoen wonderdokter Bosz

Het werd de wedstrijd waar veel Ajax-fans nachtmerries van hadden gehad de afgelopen week. De ploeg van trainer Peter Bosz leek na de prachtige 4-1 zege in Amsterdam op Olympique Lyon de finale in de Europa League niet meer te kunnen missen. Maar volkomen onnodig ontaarde de return in het Stade de Lyon in een slijtageslag voor de Amsterdammers. Ajax kreeg een handvol kansen, maar het fysiek spelende Lyon stond tien miuten voor tijd gewoon met 3-1 voor.

Slotfase

In een krankzinnige slotfase bleef Ajax met hangen en wurgen overeind. Vraag niet hoe, maar de Amsterdammers plaatsten zich op karakter voor het eerst in 21 jaar weer eens voor een Europese finale En daarmee hebben de ploeg en trainer Peter Bosz een dikke tien gescoord dit seizoen.

Een plek in de finale van de Europa League, tot de laatste speeldag meedoen om de landstitel en dat allemaal met spectaculair aanvallend voetbal. Peter Bosz heeft alle verwachtingen overtroffen in zijn eerste jaar als trainer van Ajax. Zelfs succescoach Louis van Gaal kende niet zo’n geweldig debuutseizoen bij de Amsterdammers. Wie had dat gedacht toen Bosz vorige zomer neerstreek in Amsterdam?

Bosz kreeg de loodzware opdracht om Ajax weer aantrekkelijk te laten voetballen. Alleen dat al leek amper negen maanden geleden een onmogelijke opgave. In de laatste seizoenen onder het bewind van de vorige trainer, Frank de Boer, viel er namelijk niets meer te genieten in de ArenA. Weinig mensen geloofden dan ook dat Bosz Ajax kon laten herrijzen.

Al na een paar duels werd daarom veel te snel de verkeerde conclusie getrokken: Bosz is bezig aan een kansloze missie. Na een pijnlijke thuisnederlaag in augustus tegen degradatiekandidaat Willem II zagen veel Ajax-fans de coach liever vertrekken. Maar Bosz zelf was bezig aan een missie en bleef vol vertrouwen vooruitkijken.

Vijfsecondenregel

Langzaam begon de oefenmeester met zijn van Barcelona afgekeken ‘vijfseconden-regel’ meer en meer succes te krijgen. Steeds vaker kreeg Ajax het publiek op de banken met attractief voetbal en prachtige wedstrijden.

Vooral het succes in de Europa League tegen lastige ploegen als FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon gaf de equipe van Bosz een enorme boost. Vooral de Europese duels in De ArenA waren om je vingers bij af te likken. Iedere ronde werd het spel van de Amsterdammers spectaculairder en ging het niveau omhoog. Een internationaal succesje waar Nederland als voetballand naar snakte. Oude tijden herleefden voor even en Europese kranten staken als vanouds de loftrompet af over Ajax. Van The Guardian tot Bild en van Marca tot La Gazzetta dello Sport: allemaal zagen zij in het jonge team van Bosz de contouren van een nieuwe succesploeg. Uitgerekend in het jaar waarin clubicoon Johan Cruijff overleed werd Ajax weer Ajax. Met dank aan Bosz. Niemand dacht meer aan het slaapverwekkende voetbal van vorig seizoen.

Stockholm

Al moet de fantastische prestatie van de huidige coach wel in het juiste perspectief worden gezet. Natuurlijk voetbalde Ajax vorig seizoen veel minder attractief, of zelf slaapverwekkend. Maar De Boer had dan ook kwalitatief veel mindere spelers tot zijn beschikking.

De Boer moest het doen zonder smaakmakers als Kasper Dolberg, Davinson Sánchez, Hakim Ziyech en Bertrand Traoré. Ook Justin Kluivert en David Neres, die vanaf de bank een beslissing kunnen forceren, waren er niet bij onder De Boer. Toch doet dat niets af aan de bijzondere prestatie van Bosz, de wonderdokter die Ajax in één seizoen weer liet schitteren met een plek in de finale op 24 mei in Stockholm als resultaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Finale kroon op prachtig seizoen wonderdokter Bosz
Sluiten