Johan van Boven
Johan van Boven Sport 7 mei 2017 / 15:44 uur

Dirk Kuyt: We konden spanning niet van ons af spelen

Alsof er niets aan de hand was. Alsof er niet duizenden fans in de stad alvast een titelfeestje hadden gevierd. Alsof Ajax met nog een wedstrijd te gaan tot op slechts één puntje is genaderd. Nee, Eljero Elia haalde zondagmiddag op Woudestein zijn schouders op na de dramatische 3-0 nederlaag.

Feyenoord had de titel voor het grijpen tegen de kleine broer uit Kralingen, maar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst liet zich op beschamende wijze de les lezen door Excelsior. „Schelden? Huilen? Waarom zou ik? Er is niemand dood gegaan hoor”, zei Elia met een glimlach op zijn gezicht.

Dat er in de Johan Cruijff ArenA hard werd gejuicht en gelachen om de nederlaag van Feyenoord, begreep de vleugelaanvaller al helemaal niet. „Feest in Amsterdam? Omdat ze de halve finale van de Europa League gaan halen zeker? Wij staan nog steeds een punt voor, hoor. Volgende week maken wij het gewoon af. Kampioen worden in De Kuip is toch veel mooier dan hier?”

Het was een mooi toneelstukje dat Elia opvoerde. En passant gaf hij ook nog eens het kunstgras van het Van Donge & De Roo Stadion de schuld van de wanprestatie. Hij wilde doen overkomen dat de Feyenoorders totaal niet wakker liggen van het feit dat de vijftiende landstitel nog niet is veiliggesteld.

Scenario’s

Dirk Kuyt was een stuk realistischer in zijn bewoordingen, zo kort na het voorlopig uiteen spatten van zijn grote droom. Vanaf de reservebank keek hij lange tijd toe hoe zijn ploeggenoten aan het ploeteren waren. „Net toen ik ging warmlopen kwamen we met 1-0 achter, ik heb dat doelpunt niet eens goed kunnen gezien. En daarna kregen we er nog twee om de oren… Ik had in de aanloop naar deze wedstrijd veel scenario’s bedacht, maar dit zat er niet tussen. We hadden een unieke kans om heel veel mensen en onszelf erg blij te maken, maar dat is niet gelukt. Heel teleurstellend.”

Kuyt zag dat kampioensspanning op de benen van veel van zijn ploeggenoten sloeg. „In een wedstrijd als deze is dat niet heel vreemd. Of je nu speler, trainer fan of journalist bent: die spanning voel je gewoon. Maar ik had verwacht dat we dat van ons af konden spelen. We hebben het geen moment van ons af kunnen gooien. We kunnen nog uren praten over wat er allemaal fout is gegaan, maar triest genoeg zat het er gewoon niet in tegen Excelsior. Zij hebben dik verdiend gewonnen.”

Dus neemt de druk richting komende zondag nóg verder toe. Feyenoord moet winnen om de tweede kampioenswedstrijd wel tot een goed einde te brengen en de stad alsnog te laten ontploffen van vreugde. De Rotterdammers hebben nog één kans om geschiedenis te schrijven. „Het laatste matchpoint”, noemt Elia het. „En dat gaan we benutten.”

Ook aanvoerder Karim El Ahmadi probeerde de deceptie van zich af te schudden. „We hebben zo’n kampioenswedstrijd meegemaakt. Misschien dachten we dat we er al waren, maar dat was duidelijk niet het geval. De teleurstelling is nu groot, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het in eigen huis wel afmaken. We staan in ieder geval weer met beide beentjes op de grond.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dirk Kuyt: We konden spanning niet van ons af spelen
Sluiten