Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 mei 2017

Aleister Black: WWE is net als Game of Thrones

Hulk Hogan, te veel show, doorgestoken kaart en typisch Amerikaans. Verder dan dat reikt de kennis van de gemiddelde Nederlander niet van World Wrestling Entertainment, het Amerikaans media- en amusementsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het professioneel worstelen. Naast de dertien miljoen kijkers die de worstelshows in de VS trekken, wordt het spektakel uitgezonden in 170 landen. Zaterdag strijkt het circus neer in Rotterdam Ahoy. Een circus waar een 31-jarige Nederlandse worstelaar deel van uitmaakt: Tommy Budgen, alias Aleister Black.

Een Nederlander in de WWE, dat komt niet vaak voor…
Sterker nog, het is een unicum. Je hebt weliswaar Gzim Selmani die onder de ring name Rezar actief is en opgegroeid is in Nederland, maar hij is van origine een Kosovaarse Albanees. Ik ben de eerste en enige Nederlander in de WWE. Vorig jaar toerde ik door de VS en toen werd ik benaderd door de WWE, het was een jongensdroom die uitkwam.

Jij droomde als klein jochie al van worstelen?
Ik was vijf jaar toen ik worstelen op tv zag en ik vond het prachtig. Vanaf dat moment wilde ik niks anders. Maar waar? Voetballen kun je overal, maar waar kon ik worstelen? Ik ben geboren in Alkmaar, ben opgegroeid in Zaanstad en Amsterdam. Ik heb alles zelf moeten uitvogelen. In eerste instantie ging ik kickboksen. Dat heb ik een tijd gedaan en die achtergrond is duidelijk zichtbaar als ik in de ring sta. Kickboksen vond ik leuk, maar niet zaligmakend. Gelukkig was er internet, op de computer zocht ik alles op wat met worstelen te maken had. Zo kwam ik op mijn vijftiende in Den Haag terecht, de Dutch Wrestling Federation wilde mij een kans geven. Dat was fantastisch, ook omdat ik in een omgeving kwam met gelijkgestemden; jongens die worstelen ook helemaal te gek vonden. We worstelden in Nederland en Duitsland, waar de sport wel erg populair is. Later volgden Engeland, Japan en dus de VS.

Voelde jij je in je jeugd onbegrepen?
Tuurlijk. Mensen snapten het niet. Er werd een beetje lacherig over gedaan. Nog steeds trouwens. WWE is nooit echt populair geweest in Nederland. Te veel show. Te Amerikaans. Niet echt een sport. De mensen kennen Hulk Hogan en dan houdt het wel op.

De entree van Aleister Black:

Die vooroordelen, storen die je?
Ja, omdat worstelen mijn passie is. Daarnaast moeten we er echt veel voor doen. Er wordt keihard gewerkt. Per week doe ik minimaal twee, maximaal vier shows. Ik ben veel onderweg, train hard en moet op mijn voeding letten.

En als mensen zeggen dat WWE doorgestoken kaart is?
Dan weten ze het niet waarover ze het hebben.

Maar alles wordt van tevoren toch doorgesproken? Iedere beweging? De uitslag?
Je kunt de WWE vergelijken met een langlopende tv-serie, zoals bijvoorbeeld Game Of Thrones. Aan het eind van ieder seizoen blijven er vragen over, waardoor mensen het seizoen erop ook gaan kijken. Zo moet je de WWE ook bekijken. Elke worstelaar speelt een karakter, er is een verhaallijn. Ieder jaar komen er karakters bij, vallen er karakters af, en dat heeft weer invloed op het verhaal.

Aleister Black in actie:

Wat ben je? Sporter of acteur?
Beide. De trainingsarbeid die ik erin steek is te vergelijken met iedere andere topsporter. Maar in de WWE draait het vooral om de show. Het publiek laat zich meeslepen en dat aspect vind ik prachtig.

Vroeger was je ring name ‘Tommy End’, nu is dat ‘Aleister Black’. Waarom heb je afscheid genomen van ‘Tommy End’?
Dat is een lang en moeilijk verhaal. In het kort komt het erop neer dat het te maken heeft met copywright. Toen ik onderdeel werd van WWE, was het ook tijd voor een nieuwe naam.

Kun je me wat meer over het karakter ‘Aleister Black’ vertellen?
Nee, daar moeten de mensen zelf achter komen door te kijken. Wat ik ze wel kan beloven is een spetterende show. Ik had een paar jaar geleden nooit kunnen dromen dat ik als WWE-worstelaar in Nederland te zien zou zijn. En nu sta ik in Ahoy. Dat is toch ongelooflijk mooi?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aleister Black: WWE is net als Game of Thrones
Sluiten