Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 mei 2017

Dirk Kuyt en Davy Klaassen: Weg met kunstgras!

De aanvoerders van eredivisieclubs die op natuurgras spelen zijn het kunstgras helemaal zat en pleiten voor een verbod op de plastic ondergrond. Twaalf captains hebben zich via de spelersvakbond VVCS uitgesproken tegen het spelen van wedstrijden op een artificieel veld.

In de eredivisie hebben maar liefst zes clubs een kunstgrasveld in hun stadion liggen: ADO Den Haag, Heracles Almelo, Excelsior, Sparta, Roda JC en PEC Zwolle. Spelers die écht gras gewend zijn, klagen al jaren steen en been over de fysieke ongemakken.

„Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier”, zegt Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS. De bond roept daarom de KNVB op om in de eredivisie uitsluitend op een natuurlijk grasveld te spelen en dit in de licentievoorwaarden op te nemen.

„Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken”, stelt Kuyt. „Voetbal is een contactsport. Op kunstgras verandert dat aspect echter. Slidings op kunstgras maken, is gewoon anders. Je ligt dan helemaal open. Spelen op kunstgras was een aanslag op mijn lichaam.”

Zijn collega-aanvoerder Davy Klaassen van Ajax is er ook helemaal klaar mee. „Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden, je gaat er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland vanwege het kunstgras”, voegt Klaassen daaraan toe.

Uit onderzoeken blijkt dat voetballen op kunstgras weinig invloed heeft op het aantal blessures, maar voetballers hebben de volgende dag meer en andere pijntjes dan wanneer ze op een natuurlijke ondergrond hebben gespeeld.

Een andere klacht van spelers (en trainers) is dat kunstgras invloed heeft op de techniek en tactiek. De bal rolt en stuitert heel anders dan op een veld met natuursprieten. Clubs met kunstgras zijn vaak geneigd het veld niet te sproeien als er een beter team op bezoek komt.

Ajax en Feyenoord

Hierdoor wordt het veld nog stroever en daar kunnen de spelers van de tegenstander in de meeste gevallen niet goed mee omgaan. Neem Excelsior, dat in de thuisduels met Ajax en Feyenoord de sproei-installatie uit liet en in totaal vier punten pakte tegen de landskampioen en de runner-up.

Aan het begin van deze eeuw was Heracles de eerste club in het betaalde voetbal die overstapte op kunstgras, omdat het echte gras niet wilde groeien in het nieuwe stadion. In de loop der jaren is er steeds meer kritiek gekomen op het feit dat clubs in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland niet allemaal op dezelfde ondergrond spelen.

Gevolgen

Zo riep Feyenoord drie jaar geleden al op tot een kunstgrasverbod, maar de Rotterdammers kregen destijds te weinig steun om het plan van de grond te krijgen. Als er dit keer wel een verbod komt, heeft dat grote financiële gevolgen voor de clubs die over een kunstgrasveld beschikken. Volgens de VVSC is het oprichten van een fonds, dat de overstap naar natuurgras mogelijk moet maken, een mogelijke oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dirk Kuyt en Davy Klaassen: Weg met kunstgras!
Sluiten