Johan van Boven
Johan van Boven Sport 20 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Patiëntjes bezorgen spelers van Feyenoord kippenvel

Het is loeidruk in de zaal van het Sophia Kinderziekenhuis, waar over een minuut of vijf de spelers en trainers van Feyenoord op het podium verschijnen. „Mama, daar achter het gordijn! Ik zie een speler”, schreeuwt een jongetje. Hij staat op en rent naar voren en snelt juichend terug naar zijn moeder. „Heel veel Feyenoorders”, zegt het jochie glunderend, terwijl hij weer op zijn stoel ploft.

Intussen wordt er door twee ouders een ziekenhuisbed de ruimte binnengereden. Het jongetje dat erin ligt kan niet rennen of schreeuwen. Met een slangetje in zijn neus staart hij naar het plafond. Af en toe werpt hij een blik op zijn moeder, die vervolgens goedkeurend in zijn handje knijpt.

Vanuit het bed kan hij niet zien hoe de spelers een voor een het podium op worden geroepen, maar het jongetje – dat plat moet blijven liggen – heeft inmiddels een grote glimlach op zijn gezicht. En bij elk nieuw applaus voor een speler beweegt hij zachtjes zijn handen tegen elkaar. Papa en mama kijken dolgelukkig naar hun zieke zoontje. Karim El Ahmadi: „Het is leuk om de kinderen te zien stralen. Het is moeilijk om het kampioenschap te beloven, maar we gaan ons best doen om ook voor jullie die schaal te winnen.”

Blij

Het bezoek van Feyenoord aan het Sophia Kinderziekenhuis maakt elk jaar weer indruk op de spelers. „Het eerste dat ik zag toen ik de gang kwam in lopen was een meisje in een bed met bloed op het kussen”, zegt verdediger Jan-Arie van der Heijden. „Dat is natuurlijk moeilijk om te zien. Maar het is goed dat we dit doen, want je ziet de kinderen gelijk blij worden als ze ons zien. Hopelijk kunnen ze hun ellende even vergeten.”

Van der Heijden wordt samen met Tonny Vilhena en Michiel Kramer geïnterviewd door drie patiëntjes, die in de huid kruipen van een Metroverslaggever. Een van hen is de 6-jarige Levi, die vooral met gebaren duidelijk maakt wat hij van de Feyenoorders wil weten. Af en toe produceert hij een woordje of korte zin.

„Bij zijn geboorte moest hij gelijk geopereerd worden, omdat zijn keel dicht zat”, vertelt zijn moeder Agnes den Houdijker, die assisteert bij het stellen van de vragen. „Na bijna zes jaar geen geluid te hebben gemaakt, zei hij op een ochtend ineens ‘mama, mama’. Dat vergeet ik nooit meer.”

Ajax

Haar zoontje is vooral geïnteresseerd in het kapsel van de spelers die een voor een naast hem op de bank komen zitten. Hoe kan Van der Heijden koppen met die gekke kuif? Hoe komt Vilhena aan die blonde krullen? En gaat het haar van Kramer niet heel snel door de war? De spelers van de koploper horen de vragen met kippenvel op hun armen aan en voelen de situatie perfect aan. Als Levi verklapt dat zijn vader stiekem voor Ajax is, geeft Van der Heijden een fotokaart met handtekening aan hem. „Je had er al eentje, maar deze is voor papa.”

Ook Aymon-Jae (14 jaar) en Niek (16) hebben een lange lijst met vragen meegenomen. Alles komt voorbij: Heb je tijd voor een sociaal leven? Wat zijn je slechte eigenschappen? Wat is je favoriete elftal? Heb je een zaakwaarnemer en wat doet hij allemaal voor je? Op die laatste vraag van Niek antwoordt Vilhena: „Ik heb onlangs mijn moeder verloren, daarin steunt hij mij heel erg.” De jonge vragensteller kijkt Vilhena aan en knikt even met zijn hoofd. „Sterkte.” Het voetbal is even heel ver weg in het Sophia Kinderziekenhuis.

Bekijk hier de sfeervideo van het bezoek van Feyenoord aan het Sophia Kinderziekenhuis:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiëntjes bezorgen spelers van Feyenoord kippenvel
Sluiten