Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 10 apr 2017 / 07:17 uur

Max weer magistraal, maar de Red Bull nog niet

Een natte baan en bijna alle coureurs voor hem aan de start, dan weet je dat het wel eens een heel bijzondere race kan worden met Max Verstappen. De 19-jarige Nederlander staat in de Formule 1-wereld bekend als de absolute inhaalkoning. Vooral als het geregend heeft is de Red Bull-rijder op z’n best.

Dat bewees hij zondag weer tijdens de Chinese Grand Prix, waar Verstappen een waanzinnige race reed. Na een dramatisch verlopen kwalificatie moest hij vanaf de zestiende plek starten in Shanghai, waardoor een podiumplek totaal onhaalbaar leek. Maar de Limburger had een weergaloze start en reed na de eerste ronde al op plek zeven. Even later passeerde hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die als vijfde gestart was, en stoomde hij zelfs door naar plek twee. Heel eventjes ging hij nog de strijd aan met kopman Lewis Hamilton.

https://twitter.com/FrankKoken/status/850956975647199233

Toen de baan langzaam opdroogde bleek echter dat Red Bull nog niet kan meekomen met het motorgeweld van Mercedes en Ferrari. Verstappen moest Sebastian Vettel en Hamilton laten gaan en eindigde ruim 45 seconden achter de Britse winnaar ongelooflijk knap als derde.

Het was dus weer genieten van het speciale racetalent van de jonge Verstappen. Maar ondanks die prachtige podiumplek in Shanghai blijft het de grote vraag of Red Bull dit seizoen het gat met Mercedes en Ferrari weet te dichten, zodat Max ook echt voor overwinningen kan gaan rijden. „Red Bull zit niet stil”, reageert coureur Tom Coronel daarop. „Zij doen er alles aan om in de buurt van Mercedes en Ferrari te komen, maar dat is niet zo gemakkelijk. Toch heb ik er vertrouwen in dat de Red Bull met de komende updates stappen gaat maken. Ik denk dat het over vier, vijf races goed gaat komen. Na de grote motorupdate van Renault, die bij de Grand Prix van Canada gebruikt kan gaan worden, zie ik het wel gebeuren dat Red Bull de strijd echt aan kan gaan met Mercedes en Ferrari.”

Lammers

Ook voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers denkt dat Red Bull later dit seizoen mee kan doen met de twee topteams. „Ferrari en Mercedes hadden bij de start van het seizoen alles meteen al goed”, zegt Lammers. „Dat is knap en heel mooi, maar dat betekent ook dat die teams niet al te veel progressie meer kunnen boeken. Het wordt voor hen heel moeilijk om zichzelf nog te verbeteren. Dat ligt bij Red Bull natuurlijk anders. Daar is nog veel ruimte voor verbeteringen. Daarom denk ik dat Verstappen en Ricciardo na de komende updates van de Red Bull mee kunnen gaan doen met de twee topteams. Maar het blijft in een glazen bol kijken. We krijgen bovendien nog allemaal rare banen de komende maanden en we weten nog helemaal niet hoe de nieuwe bredere banden zich op die circuits gaan houden.”

Verwend

Coronel denkt dat we in korte tijd een beetje verwend zijn met Verstappen. „Als Max vanaf nu iedere race als vijfde eindigt, is dat echt een fantastische prestatie, dat vergeet iedereen even. Vroeger zouden we dolgelukkig zijn geweest als een Nederlander dat had gepresteerd in de Formule 1.”

Ook Lammers denkt er zo over. „Natuurlijk willen we allemaal graag dat Max races wint, maar vijfde worden in een Formule 1 race is gewoon een goede prestatie. Alles meer is dan meegenomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Max weer magistraal, maar de Red Bull nog niet
Sluiten