Johan van Boven
Johan van Boven Sport 9 apr 2017 / 16:11 uur

Hoelang blijft kaartenhuis van Feyenoord overeind?

De deur van de kleedkamer van Feyenoord zwaait open. Jan-Arie van der Heijden trekt zijn sokken uit, Jens Toornstra droogt zijn bovenlijf af en Eric Gudde staat in het midden voor zich uit te staren. Terwijl de algemeen directeur een opgerold stukje papier tegen zijn mond drukt, zie je hem denken: het zal toch niet…

Het is doodstil in het kleedlokaal. De 2-2 tegen PEC Zwolle hakt er duidelijk in bij de koploper, die de voorsprong op concurrent Ajax heeft laten slinken tot slechts één punt. Terwijl de Rotterdammers nog niet heel lang geleden fluitend richting de Coolsingel leken te kunnen wandelen, belooft het – met nog vier duels te gaan – een zinderend slot van de competitie te worden.

Mentaliteit

Giovanni van Bronckhorst verbreekt de stilte in de kleedkamer. De trainer baalt van hoe zijn ploeg al binnen een kwartier op achterstand kwam, vertelt hij. De spelers staren veelal naar de grond als ‘Gio’ een positieve draai aan de middag probeert te geven. Hij prijst de mentaliteit die zijn jongens hebben getoond en vertelt dat er nog niets verloren is. Feyenoord heeft de titelstrijd tenslotte nog altijd in eigen hand.

Als de spelers uit de kleedkamer stappen, herhalen zij de woorden van hun trainer. De fans van Feyenoord hoeven zich geen zorgen te maken, zegt Eljero Elia. Nog vier keer winnen en dan is de titel binnen, aldus Jens Toornstra. Maar dan moet Feyenoord tegen FC Utrecht (thuis), Vitesse (uit), Excelsior (uit) en Heracles Almelo (thuis) wel beter uit de startblokken komen dan de afgelopen weken.

Elke keer weer leek het alsof de Kuipbewoners wakker geschud moesten worden door middel van een doelpunt van een tegenstander. Eerst was het Spartaan Mathias Pogba, toen Ajacied Lasse Schöne en zondagmiddag Queensy Menig die niet lang na de aftrap toesloeg. „Ver van tevoren hebben we het er weer over gehad dat we niet vroeg op achterstand moeten komen”, zegt Elia.

https://twitter.com/DutchGoalsAMore/status/851051275177340929

„En toch gebeurt het tegen PEC opnieuw. Ik heb echt geen idee waar het aan ligt. Misschien een gebrek aan concentratie of toch de druk? Zeg het maar. Als wij wedstrijden verliezen ligt het meestal aan onszelf en niet aan de tegenstander. Fouten worden vaak afgestraft. Gelukkig staan we er nog steeds goed voor met een puntje meer dan Ajax, dat met PSV-uit nog een lastige wedstrijd op het programma heeft staan. PSV heeft de kwaliteit om Ajax te verslaan en dan moeten wij onze wedstrijden blijven winnen.”

Stevig

Maar dat is geen vanzelfsprekendheid, bleek in Zwolle maar weer eens. Opnieuw dwarrelde er een kaart uit het kaartenhuis dat vlak na de winterstop nog zo stevig leek te staan. Maar liefst zeven keer op rij werd er gewonnen, zonder ook maar een doelpunt te incasseren. Toen was daar vorige maand de totaal onverwachte nederlaag bij Sparta, die de titelstrijd in een nieuw daglicht plaatste. Net als de nederlaag in de ArenA en de remise bij PEC Zwolle.

Bij Feyenoord zelf doen ze er het liefst zo nonchalant mogelijk over. „Zo’n 2-2 tegen PEC kan toch gebeuren”, lacht Elia het puntenverlies weg. Het is echter de vraag hoeveel misstappen Feyenoord zich nog kan permitteren om het rood-witte kaartenhuis overeind te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoelang blijft kaartenhuis van Feyenoord overeind?
Sluiten