Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 3 apr 2017

‘Feyenoord wordt gewoon kampioen’

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord stond voor de Amsterdammers dit weekeinde in het teken van mee blijven doen of afhaken. De nummer 2 van de Eredivsie (voor aanvang van de wedstrijd zelfs nummer 3 door de eerdere zege van PSV) moest winnen van de koploper uit Rotterdam. Alleen dat zou het kampioenschap voor Feyenoord nog in gevaar kunnen brengen.

Ajax slaagde er zondag in de titelstrijd nieuw leven in te blazen. Was de 2-1 zege op het oog minimaal, in de praktijk was Ajax de hele middag heer en meester. Dat het klasseverschil op het veld niet tot uiting kwam op het scorebord was dan ook het enige punt waarover trainer Peter Bosz niet tevreden mocht zijn. Zijn ploeg had met veel ruimere cijfers moeten winnen met het oog op het doelsaldo. Door het minieme verschil zondag blijft Feyenoord 10 doelpunten voor staan op Ajax; iets wat aan het eind van de rit zomaar de doorslag zou kunnen geven.

https://twitter.com/somegoalthat/status/848521273730838528

Feyenoord blijft titelfavoriet

Toch heeft de manier waarop Ajax Feyenoord zondag aan de kant wist te zetten wel te denken gegeven. Is het klasseverschil dat in de Klassieker zichtbaar was ook het werkelijke klasseverschil of had Feyenoord een offday en pakt het woensdag de draad gewoon weer op. De vraag wie er kampioen van Nederland wordt is na dit weekeinde relevanter dan ooit, ook al omdat ook PSV ‘gewoon’ weer won. Wordt het gewoon Feyenoord, wordt het Ajax, of wordt PSV de lachende derde?

https://www.facebook.com/Metro/posts/1310688555645717

Ondanks de Nederlaag van de ploeg uit de havenstad blijft Feyenoord onder onze lezers de favoriet voor de titel. Van de bijna duizend stemmers wezen de meeste de huidige koploper aan als de uiteindelijke kampioen. Van de deelnemers aan de poll verwacht een iets kleiner deel dat Ajax aan het langste eind zal trekken. Een duidelijke minderheid ziet PSV voor de derde keer in successie het kampioenschap binnenhalen.

In de reacties op de Facebookpagina stellen Ajax-stemmers vooral dat Feyenoord niet om kan gaan met de kampioensdruk: „Een nederlaag en een gelijkspel (voor Feyenoord red.) en Ajax wordt kampioen”, zegt Gerrie Spruijt stellig, er blijkbaar van uitgaande dat Ajax de uitwedstrijd bij PSV dan wel even winnend af zal sluiten. John van de Rest denkt ook dat Ajax aan het langste eind trekt, al is hij daar niet heel blij mee: „Ik vrees dat Feyenoord in een dip zit en FC Geluk het wel weer zal halen. Ajax dus…”

Feyenoord was in eigen stadion met 2-1 te sterk voor PSV. Foto: ANP.

Opvallend is vooral dat Feyenoorders allerlei complottheorieën erbij halen. Volgens hen doet de KNVB er alles aan om de titelstrijd weer spannend te krijgen: „De spanning is terug: de KNVB kan gerust zijn, de scheids heeft zijn plicht gedaan. Maar Feyenoord wordt kampioen”, stelt Rinus van Veen. Wilbert van der Aalst reageert: „Ga voor Feyenoord als de KNVB niet te vaak onterecht Feyenoorders schorst en Ajax-spelers bewust ongemoeid laat.”

Weinig vertrouwen is er dus in een goede afloop voor PSV. Gezien de stand niet heel gek, want de Eindhovenaren hebben met vijf punten achterstand op Feyenoord de minste papieren. Toch kan PSV niet helemaal worden uitgesloten, ook al omdat de huidige nummer drie aan een behoorlijke serie bezig is.

Resterende wedstrijden

In de Eredivisie zijn nog zes wedstrijden te spelen. De drie ploegen spelen allemaal nog drie keer thuis en drie keer uit. De interessantste en enige onderlinge ontmoeting in de top-drie is die tussen PSV en Ajax.

Feyenoord heeft nu 69 punten en speelt achtereenvolgens tegen Go Ahead Eagles (thuis), PEC Zwolle (uit), FC Utrecht (thuis), Vitesse (uit), Excelsior (uit) en Heracles Almelo (thuis). De ploeg van Giovanni van Bronckhorst heeft met een doelsaldo van +50 bovendien een bonuspunt in handen. Daarmee staat de ploeg namelijk respectievelijk 10 en 14 doelpunten voor op Ajax en PSV.

Ajax heeft op dit moment 66 punten en speelt nog tegen AZ (thuis), NEC (uit), Heerenveen (thuis), PSV (uit), Go Ahead Eagles (thuis) en Willem II (uit). Met een beduidend minder doelsaldo hebben de Amsterdammers eigenlijk nog vier punten goed te maken op Feyenoord. Daarnaast hijgt ook PSV in de nek van Ajax. Genoeg punten halen is dus ook belangrijk voor het veiligstellen van de tweede plek, die recht geeft op voorronde Champions League.

PSV heeft 64 punten en speelt nog tegen Twente (uit), Willem II (thuis), ADO (uit), Ajax (thuis), Groningen (uit) en PEC Zwolle (thuis). De Eindhovenaren zullen eerst op de tweede plek azen, die recht geeft op voorronde Champions League. Daarin is vooral het thuisduel tegen Ajax een belangrijke ontmoeting. Daarnaast zal PSV hopen op misstappen van Feyenoord, waardoor het er misschien zelfs als lachende derde met de titel vandoor kan.

PSV'ers bejubelen de gelijkmaker van Siem de Jong in de Arena. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Feyenoord wordt gewoon kampioen’
Sluiten