Johan van Boven
Johan van Boven Sport 2 apr 2017 / 16:06 uur

Feyenoord verliest slag, maar nog niet de oorlog

Juist in het seizoen waarin Feyenoord vanaf de eerste speelronde bovenaan staat en fluitend richting de Coolsingel leek te wandelen, gaven de Rotterdammers zondagmiddag in Amsterdam niet thuis. Terwijl de koploper tijdens de voorbeschouwingen veelvuldig werd getipt als winnaar van De Klassieker.

Iedereen wist dat Feyenoord er vanaf de eerste seconde bovenop zou klappen om het de achtervolgers uit de hoofdstad zo lastig mogelijk te maken. Maar juist voor dat fanatisme kreeg de ploeg van Giovanni van Bronckhorst al in de eerste minuut de torenhoge rekening gepresenteerd.

Teruggefloten

Arbiter Björn Kuipers greep in nadat Eric Botteghin en Bart Nieuwkoop fel het duel aangingen met Lasse Schöne. De Deense middenvelder nam de vrije trap zelf en knalde de bal hard achter doelman Brad Jones, die zich enigszins op de situatie verkeek. „We wilden stevig de duels ingaan”, aldus captain Dirk Kuyt na afloop van de 2-1 nederlaag tegen Ajax. „Maar op momenten dat we dat deden, werden wij teruggefloten. Wat dat betreft was het eerste doelpunt cruciaal. Wij gingen hard maar fair het duel aan en kregen we een vrije trap tegen…”

Kuyt wilde graag even zijn beklag over de arbitrage kwijt, maar hij wist maar al te goed dat het vooral aan Feyenoord zelf lag dat de titelstrijd niet werd beslist. „De grootste teleurstelling is dan ook dat we zelf veel te weinig hebben gebracht”, geeft hij toe.

„Iedereen weet wat het voor Feyenoord betekent om hier te winnen. Maar deze nederlaag brengt ons niet aan het wankelen. De een roept dat we al kampioen zijn, de ander zegt dat we nu aan de druk gaan bezwijken. Maar daar zijn wij als spelers helemaal niet mee bezig. Natuurlijk is deze nederlaag een grote teleurstelling, maar morgen staan we gewoon weer op en gaan we toewerken naar de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles thuis, waarin we ons willen revancheren, zoals we dit seizoen al vaker hebben gedaan na een teleurstellende uitslag.”

De spelers van Feyenoord weigeren mee te gaan in de psychologische oorlogsvoering, die voorafgaand aan De Klassieker al werd gestart in Amsterdam. Zo zei Schöne afgelopen vrijdag in Metro dat de Rotterdammers zullen instorten als ze met een nederlaag de spelersbus in zouden worden gestuurd. Jens Toornstra haalt zijn schouders op. „Wij staan nog steeds met drie punten voor, toch? Bovendien hebben we een veel beter doelsaldo.”

Bonuspunt

Met een verschil van tien doelpunten kun je met de zes resterende wedstrijden gerust zeggen dat Feyenoord een bonuspunt heeft. Ajax was dermate oppermachtig dat dat gat veel kleiner had kunnen zijn. Dus gingen de Feyenoorders ondanks de 2-1 nederlaag met een gekke vorm van opluchting terug naar de Maasstad. Ze beseften: de slag met de Amsterdammers ging verloren, maar de oorlog nog lang niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feyenoord verliest slag, maar nog niet de oorlog
Sluiten