Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 19 apr 2017

Arbitrale dwalingen in Madrid: waar blijft videoref?

Moet er in het voetbal een videoscheidsrechter komen? Als die discussie al niet werd gevoerd, is dat na dinsdagavond toch zeker het geval. In de return van de kwartfinale van de Champions League tussen Real Madrid en Bayern München drukte de Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai een duidelijk stempel op de wedstrijd door meerdere foutieve beslissingen te nemen.

Prachtige wedstrijd

De Duitsers stonden op voorhand al voor een lastige opgave. Na de 1-2 nederlaag in eigen stadion, moest de ploeg van Arjen Robben minimaal twee keer scoren in het Estadio Santiago Bernabéu. Kort na rust versierde Robben een strafschop en schoot Robert Lewandowski de bezoekers op voorsprong. Nadat Cristiano Ronaldo een kwartier voor tijd 1-1 maakte, was het een eigen goal van Sergio Ramos die de twee ploegen verdoemden tot het spelen van een zenuwslopende verlenging.

Niet lang daarna ging het eigenlijk al mis voor de bezoekers. Even daarvoor had de Hongaarse arbiter Casemiro gespaard toen hij na een te felle tackle op Robben zijn tweede gele kaart had moeten krijgen. Arturo Vidal kreeg net voor het verstrijken van de officiële speeltijd wel zijn tweede prent, al bleek in de herhaling dat de Chileen duidelijk de bal speelde.

https://twitter.com/amcgovern25/status/854449970686173184

Meer arbitrale dwalingen

In de verlenging liep Real Madrid uiteindelijk uit naar 4-2. Bij de goals die het fenomeen Cristiano Ronaldo maakte (de 2-2 en 3-2 red.), stond de Portugese vedette echter buitenspel. Beide keren keurde de Hongaarse arbitrage de goal goed. Marco Asensio bepaalde de eindstand, met wel een zuivere goal, op 4-2.

Na afloop waren de Duitsers uiteraard niet te spreken over de arbitrage. Coach Carlo Ancelotti kon zijn onvrede niet in bedwang houden: „Een fout kan soms gebeuren in het voetbal, maar zo’n serie missers is onaanvaardbaar”, aldus de Italiaan, die in 2014 met Real Madrid nog de Champions League won. „Deze scheidsrechter had wel wat hulp van een videoarbiter kunnen gebruiken”, vervolgde hij. „Hoe is het mogelijk dat zulke flaters een kwartfinale in de Champions League kunnen beslissen?”

Ook Arjen Robben vond dat zijn ploeg was bestolen: „Het is zonde voor deze wedstrijd die met twee topteams een genot was om naar te kijken. Normaal spreek ik niet over de scheidsrechter, maar in dit geval zijn het zijn cruciale beslissingen die deze kwartfinale beslissen.” De Nederlander vervolgde: „Dat is een grote domper, want de wedstrijd was reclame voor het voetbal, maar is beslist door iemand met een fluit.”

Videoscheids

De videoscheidsrechter is in het grote internationale voetbal nog altijd een grote onbekende. In Nederland werd dit jaar op het hoogste niveau al wel getest met de videoref. Het eerste half jaar gebeurde dat in de eredivisie in de ArenA, het tweede half jaar in De Kuip. Ook in de KNVB Beker werd al meerdere keren gebruikgemaakt van de videoscheids. Het meest memorabele leverde dat vooralsnog op in De Kuip, waar Feyenoord een doelpunt toegekend kreeg toen PSV-goalie Jeroen Zoet de bal over de doellijn bleek te hebben geduwd.

In de Champions League bestaat zoiets nog niet, tot onvrede van velen. Ook op social media waren de kritieken voor scheidsrechter Kassai niet mals. Feit is dat de kans dat hij nog een wedstrijd toegewezen krijgt, erg klein is. Enig lichtpuntje: met de uitschakeling van Arjen Robben komt een finalewedstrijd voor de Nederlandse arbiter Björn Kuipers wel wat dichterbij. Kuipers fluit woensdagavond de return tussen FC Barcelona en Juventus.

https://twitter.com/Raymonachus/status/854434586440470530

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arbitrale dwalingen in Madrid: waar blijft videoref?
Sluiten