Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 9 mrt 2017

Voor ’t eerst in 14 jaar weer eens naar kwartfinale?

FC Kopenhagen klinkt als een redelijk goede loting, is het dat ook?

Kopenhagen is natuurlijk niet de sterkste ploeg bij de laatste zestien in de Europa League, omdat bijvoorbeeld ook Manchester United, AS Roma en Olympique Lyonnais nog meedoen. Dus zo bekeken heeft Ajax misschien niet slecht geloot, maar de Deense koploper en regerend kampioen is bezig aan een ijzersterk seizoen. In de Deense Superligaen staat de ploeg 12 punten voor op nummer twee Brøndby IF en maar liefst 21 punten op nummer drie FC Midtjylland. Kopenhagen steunt op een haast niet te passeren defensie. In de afgelopen vijf maanden kreeg de succesploeg van coach Ståle Solbakken in vier verschillende competities (competitie, beker, Champions League en Europa League) slechts drie treffers tegen. Het seizoen begon voor Kopenhagen al op 13 juli vorig jaar en in totaal speelde de ploeg al 40 wedstrijden. Van al die duels werd alleen van Leicester City (1-0) verloren in de groepsfase van de Champions League.

Oude bekende en slechte herinneringen, is Kopenhagen een ‘angstgegner’?

De Amsterdammers hebben geen al te beste herinneringen aan de ploeg uit de Deense hoofdstad. Zo schakelde Kopenhagen Ajax in 2001 uit in de tweede ronde van de toenmalige UEFA Cup. Ook toen speelde het Ajax van Co Adriaanse eerst in Denemarken, dat duel eindigde in 0-0. Twee weken later verloor Ajax met onder meer Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde en Cristian Chivu in de basis in de ArenA met 0-1 door een laat doelpunt van oud-PSV’er Niclas Jensen. Vijf jaar later stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar. Dit keer in de voorronde van de Champions League. Het werd de nachtmerrie van Thomas Vermaelen. In Kopenhagen won Ajax met 1-2 en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar de terugwedstrijd in de ArenA werd opnieuw een drama. Michael Silberbauer maakte 0-1 en dertien minuten voor tijd schoot Vermaelen de bal heel ongelukkig in eigen doel.

Kan Ajax ooit nog een Europees toernooi winnen?

Zelf laten de Amsterdammers zich ieder seizoen verleiden om te zeggen dat het winnen van de Europa League mogelijk is. Ook dit jaar verklaarde trainer Peter Bosz dat de finale gehaald en gewonnen kan worden. Feit is alleen dat de recordkampioen van Nederland zelfs nog nooit de kwartfinale van de Europa League heeft gehaald. De laatste keer dat Ajax überhaupt een Europese kwartfinale haalde, is alweer veertien jaar geleden. Destijds werden de Amsterdammers uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League door AC Milan dankzij een doelpunt in de laatste minuut van oud-Feyenoorder en Deen Jon Dahl Tomasson.

Breken schorsingen van Davinson Sánchez en in mindere mate Joël Veltman de Amsterdammers op?

Vooral de afwezigheid van rots in de branding Sánchez is een streep door de rekening voor trainer Bosz. De sterke Colombiaan zou Ajax uitstekend kunnen gebruiken tegen het altijd zeer fysiek spelende Kopenhagen. De Deense ploeg is gemiddeld vier jaar ouder dan die van de Ajacieden en gooit er graag de beuk in, een speltype waar Ajax het altijd zeer lastig mee heeft.

Is het eigenlijk wel een voordeel om eerst uit te spelen tegen Kopenhagen?

Gezien de geschiedenis niet. Ajax veroverde twee keer een prima uitgangspositie in Kopenhagen, maar ging in eigen huis toch beide keren met de billen bloot. Misschien dat een uitverkochte ArenA dit keer wel de doorslag kan geven. Maar dan zal Ajax moeten voorkomen dat het donderdagavond in het Parken Stadion al in het eerste duel wordt weggeblazen door Kopenhagen, zoals Club Brugge (4-0) bijvoorbeeld dit seizoen overkwam in de Champions League.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor ’t eerst in 14 jaar weer eens naar kwartfinale?
Sluiten