Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 3 mrt 2017 / 13:09 uur

Van held tot held: de drie zware jaren van Tim Krul

Heel lovend waren de kritieken nog niet over de periode van Tim Krul bij AZ. De doelman zou onzeker zijn, vaak te laat en ballen die te pakken waren laten lopen. Donderdag eiste hij echter in heldenrol op in de halve finale van de KNVB-beker. Tijdens de strafschoppenserie bracht hij de beslissing door de – matig ingeschoten – penalty van Martijn Barto te stoppen. Het zorgde voor een flashback naar de zomer van 2014 in Brazilië.

De verlosser in Salvador

Tijdens de kwartfinale tussen Costa Rica en Nederland zit Tim Krul op de bank. Bij een 0-0 stand in de blessuretijd van de tweede helft van de verlenging besluit toenmalig bondscoach Louis van Gaal om hem in te brengen voor Jasper Cillessen. De Ajax-goalie heeft een bizar slecht trackrecord als het aankomt op stoppen van strafschoppen: in zijn gehele loopbaan pakte hij er nog geen een. Krul staat er wat dat betreft beter op en laat zich zien in zijn pas zesde interland. Hij keert de inzet van Bryan Ruiz en ook Michael Umana kan hem niet passeren.

https://www.youtube.com/watch?v=tX91GWAEv7o

Van Gaal wordt geloofd om zijn gedurfde, brutale en historische wissel en Krul is per direct een nationale held. Natuurlijk doet hij het al een paar jaar prima bij Newcastle United, maar zijn echte doorbraak lijkt er nu wel aan te komen. Toch loopt het allemaal net even anders.

Slechte reeksen, goede reeksen

De start van het nieuwe seizoen bij zijn club Newcastle United verloopt niet best. In de eerste zeven wedstrijden wordt er nul keer gewonnen Krul incasseert liefst veertien treffers. Maar daarna gaat het ineens lopen met vijf zeges op een rij – waaronder Tottenham Hotspur en Liverpool – en slechts een tegengoal. Ook krijgt hij eindelijk weer eens een basisplek in Oranje tegen Mexico.

Aan de mooie weken komt abrupt een einde als hij geblesseerd raakt aan zijn enkel en een belangrijke reeks aan duels moet missen. Als Krul terugkeert van zijn blessure, gaat het niet best. Newcastle verliest steeds meer van zijn pluimen. Er volgt een reeks met acht nederlagen op een rij, waarin de met 1-0 verloren derby tegen aartsrivaal Sunderland voor de doelman het dieptepunt is. Op beelden is te zien hoe Krul in de rust al Jeremain Defoe feliciteert met zijn prachtige goal. Een deel van de Newcastle-supporters spuwt zijn gal over hun sluitpost. Waar hij een jaar eerder tegen Costa Rica nog geroemd werd om zijn professionele provocaties, wordt hij nu gezien als een te zachtaardige keeper.

Ondanks de dramatische reeks blijft Newcastle in de Premier League. Krul speelt een cruciale rol als er op de slotdag voor het eerst in bijna drie maanden gewonnen wordt (2-0 tegen West Ham United) en The Magpies zich veilig spelen.

Degradatiezorgen

In het nieuwe seizoen is het echter weer kommer en kwel. Oranje – waar hij overigens zelden speelt – plaatst zich niet voor het EK en Newcastle begint belabberd. Acht duels, drie punten, een negentiende plek en maar liefst achttien tegentreffers. Dan scheurt Krul zijn kruisband en kan hij niets anders dan de rest van het seizoen toekijken. Hij ziet vanaf de bank het onvermijdelijke gebeuren: Newcastle degradeert.

Ook in de zomer lukt het Krul niet om fit te worden. Toch besluit Ajax hem te huren als vervanger van – hoe kan het ook anders – Cillessen. Terwijl hij in Amsterdam de laatste stappen in zijn revalidatie zet, groeit de jonge André Onana in zijn rol als eerste keeper van Ajax. De Kameroener speelt zo goed dat trainer Peter Bosz en zijn technische staf de aanwezigheid van Krul overbodig vinden.

Nieuwe kans in Alkmaar

Zonder ook maar één minuut in het eerste te spelen, wordt hij doorverhuurd aan AZ. John van den Brom zet hem direct in de goal, maar het is niet meteen een succes. Na bijna anderhalf jaar niet te hebben gespeeld, lijkt Krul het keepen het een beetje te zijn verleerd. Bij veel tegengoals (maar liefst achttien in zes duels, mede door een dramatische dubbele Europa League-ontmoeting met Olympique Lyon) ziet hij er niet al te best uit.

Het pijnlijkst is de late gelijkmaker van Willem II’er Erik Falkenburg, waarbij Krul wel naar de bal stompt, maar gewoonweg te laat is. „Het is een sterke spits en hij wint dat duel. Ik wil de bal weg stompen en hij is eerder bij de bal dan ik. Maar als ik uitkom, dan moet ik die bal hebben. Dit is klote”, zo sprak hij zelf.

De wederopstanding

Ondanks de missers behoudt Van den Brom het vertrouwen in de keeper en dat betaalt zich uit in de halve finale van de beker tegen Cambuur. Mede door een prachtige redding op een pegel van Jergé Hoefdraad houdt hij voor het eerst in dienst van AZ de nul en dan komen de strafschoppen. Beide teams hebben er twee gemist als Barto achter de bal gaat staan. Diens inzet vanaf elf meter is slap en Krul duikt erbovenop. Klemvast!

Krul is weer de held. Na drie jaar waarin er maar bar weinig lukte en hij veel geblesseerd was, kent hij weer de glansrol als penaltypakker. Een bevrijding, zo erkent hij zelf ook. „Vlak voordat hij schoot, keek hij naar me en wist ik dat ik hem had. Dit is echt een heerlijk gevoel. Ik hoop dat ik nu over het dode punt heen ben. Nu moeten we gas gaan geven.”

Tim Krul pakt de beslissende strafschop tegen Costa Rica/ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van held tot held: de drie zware jaren van Tim Krul
Sluiten