Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 6 mrt 2017 / 19:05 uur

‘Overal of nergens, dit is competitievervalsing’

Na alle positieve berichten over de doellijntechnologie en de videoscheidsrechter was er dit weekeinde een heel ander geluid te horen in de eredivisie. Bij de wedstrijden van Feyenoord, Ajax en ADO Den Haag werd er geklaagd dat het oneerlijk is dat er alleen bij sommige duels hulp is van technische middelen.

https://twitter.com/OwlPress/status/838403483296489472

„Ik ben groot voorstander van de ‘videoref’ en van doellijntechnologie, maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat één stadion een Hawk Eye-systeem heeft en zeventien andere stadions niet”, zegt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. „Wedstrijden horen zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden gespeeld te worden. Dit is een vorm van vervalsing. Of overal invoeren, of helemaal niet.”

Ook Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) begrijpt dat het voor spelers, trainers en fans vervelend is als er bij de ene wedstrijd wel hulpmiddelen zijn en bij de andere niet. „Na de situatie met het eigendoelpunt van Jeroen Zoet in de topper Feyenoord-PSV werd er veel gesproken over de doellijntechnologie. Dan is het des te frustrerender als het een week later weer gebeurt, maar dat er geen technologie is om dat te constateren. Maar we zitten nu eenmaal in een testfase. De discussie loopt. Helaas moeten we waarschijnlijk nog wachten tot het seizoen 2018-2019 voordat de videoscheidsrechter in de eredivisie kan worden ingevoerd. Tot die tijd zitten we in een overgangsfase.”

Van der Ende vindt het onzin dat er getest moet worden. „In de Premier League en in de Primera Division, de twee grootste competities in de wereld, wordt al door alle clubs met doellijntechnologie gewerkt. Dus waarom zou je dan nog experimenteren? En laat ze die videoscheidsrechter lekker op toernooitjes testen. Dat doen ze nu toch ook bij het WK voor clubteams. De videoscheidsrechter zou de discussie eigenlijk moeten doen verstommen, maar die wordt op deze manier alleen maar heftiger.”

KNVB

Namens de KNVB reageert Koen Adriaanse. „Wij zijn vier jaar geleden begonnen met de arbitrage van de toekomst, toen was er nog geen doellijntechnologie in Engeland en Spanje. In een pilot van twee jaar gebruikten we het Hawk Eye-systeem in twee finales. (KNVB-beker en JC Schaal). Twee jaar later hebben we na overleg met de clubs besloten deze pilot uit te breiden met een half seizoen in de ArenA en een half seizoen in De Kuip.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Overal of nergens, dit is competitievervalsing’
Sluiten