Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 22 mrt 2017 / 14:37 uur

Oudjes aan de top: van Cruijff en Foreman tot Schumi

Roger Federer is aan zijn tweede jeugd bezig. De Zwitserse tennisgod wordt dit seizoen 36 jaar, maar won na zijn rentree al de Australian Open en Indian Wells. Wij zochten acht andere sporters die op late leeftijd topprestaties leverden.

Johan Cruijff

Het Orakel van Betondorp is vrijdag precies een jaar geleden overleden. Johan Cruijff, de beste Nederlandse voetballer ooit, was een topspeler tot en met de laatste minuut dat hij speelde. Na een even prachtige als succesvolle loopbaan bij Ajax en Barcelona, koos Cruijff in 1979 voor een Amerikaans avontuur. Door financiële problemen besloot hij op 34-jarige leeftijd een rentree te maken bij Ajax. Het werd een daverend succes. Ajax pakte onder Cruijff twee landstitels. Na een ruzie met het bestuur stapte hij over naar aartsrivaal Feyenoord. Cruijff was inmiddels 37 jaar maar maakte ook de Rotterdammers kampioen.

Francesco Totti

De clubman pur sang is uiteraard Francesco Totti. De Italiaan speelt al zijn gehele voetballeven bij AS Roma. De spits wordt in september 41 jaar, maar is nog steeds niet van plan te stoppen. Totti won zijn laatste prijs (Coppa Italia) in 2008 op 31-jarige leeftijd. Dat is de consequentie van zijn beslissing om Roma nooit te verlaten. Of zoals hij het zelf zei toen hij in 2004 naar Real Madrid kon: „Als ik naar Madrid was gegaan, had ik nu drie keer de Champions League en twee Gouden Ballen gewonnen. Maar ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb.”

Michael Schumacher

Michael Schumacher werd in 2012 de op één na oudste coureur in de Formule 1 die een podiumplek behaalde. De zevenvoudig wereldkampioen was 43 jaar en 173 dagen toen hij bij de Europese GP van Valencia derde werd in zijn Mercedes. Het was de enige podiumplek voor ‘Schumi’ sinds zijn comeback in de Formule 1. Eerder won de Duitser twee wereldtitels met Benneton en vijf met Ferrari. Ruim een jaar na zijn laatste race liep Schumacher zwaar hersenletsel op bij een skiongeluk in de Franse Alpen.

John McEnroe

John McEnroe is inmiddels 58 jaar, maar als hij een goede dag heeft, kan hij nog steeds winnen van Serena Williams. Tenminste, dat denkt hij zelf. Dat ongekende zelfvertrouwen kenmerkt een van de meest kleurrijke tennissers ooit. McEnroe was/is een natuurtalent met een enorm temperament. ‘Big Mac’ werd vaker geschorst dan al zijn collega’s bij elkaar. Na zijn zoveelste comeback won McEnroe elf jaar geleden op zijn 47e zijn laatste dubbeltitel.

Michael Jordan

Een van de allergrootste sporters op de planeet is natuurlijk Michael Jordan. De beste basketballer ooit won zes NBA-titels met de Chicago Bulls. Het laatste kampioenschap won hij op 35-jarige leeftijd. In dat seizoen werd hij ook voor de vijfde keer gekozen tot MVP (Most Valuable Player). Daarna kwam hij tot zijn 40e jaar nog uit voor de Washington Wizards, maar daar haalde hij nooit de play-offs mee.

Barry Bonds

Barry Bonds is de meest discutabele sporter in dit rijtje. De honkballer die veertien jaar voor de San Francisco Giants uitkwam, stond lang onder verdenking van steroïdengebruik. Maar in het honkbal heeft hij één van de meest indrukwekkende records in handen. Op 43-jarige leeftijd sloeg hij het record van Hank Aaron uit de boeken door zijn 756e homerun in zijn carrière te slaan. De fan die de recordbal wist te bemachtigen, werd door politieagenten beschermd, dit omdat die bal op een veiling ongeveer 1 miljoen dollar waard zou zijn.

Martina Navratilova

De koningin van dit rijtje is Martina Navratilova. In 1975 vluchtte de tennisster vanuit toenmalig Tsjechoslowakije naar Amerika. In totaal won Navratilova maar liefst 59 Grandslamtitels, 18 in het enkelspel, 31 in het dubbel en 10 in het gemengd dubbel. Haar laatste Grandslamtitel (gemend dubbel US Open) won Navratilova een maand voor haar vijftigse verjaardag. Haar laatste enkelspeltitel won ze een jaar eerder.

George Foreman

De bokser met een van de meest bizarre carrières is George Foreman. Zijn gevechten met Joe Frazier en Muhammad Ali in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn legendarisch. Vooral ‘The Rumble in the Jungle’ in Zaïre, waar Foreman verloor van Ali is wereldberoemd. Twintig jaar later maakte Foreman zijn comeback en die was minstens zo legendarisch. Als 45-jarige pakte hij de wereldtitel terug door de 27-jarige Michael Moorer te verslaan en hij is daarmee nog steeds de oudste wereldkampioen zwaargewicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oudjes aan de top: van Cruijff en Foreman tot Schumi
Sluiten