André Venema
André Venema Sport 22 mrt 2017 / 07:31 uur

Max Verstappen over social: Ik ben racer, geen model

Zijn hulptroepen – vanaf dit jaar inclusief zuster Victoria – en hijzelf hebben het er maar druk mee. Sinds de sociale media een vlucht hebben genomen, ontkomt een jonge en wereldwijd razend populaire sportman als Max Verstappen er simpelweg niet aan. „Mensen willen nu echt alles van hem weten”, meent race-analist Jan Lammers. „Bij wijze van spreken zelfs of hij staand of zittend plast.”

Put down my autograph for my sponsor #keepsigning

Put down my autograph for my sponsor #keepsigning

Gepostet von Max Verstappen am Dienstag, 21. März 2017

Verstappen beseft dat zijn dagelijkse handel en wandel onder een vergrootglas ligt, anonimiteit voorlopig een zeer exclusief goed is. Daarom probeert hij zijn privéleven en nieuwsstroom via Instagram, Twitter, Facebook, YouTube en zijn eigen app zo goed als maar kan zelf enigszins te reguleren. Foto hier, plaatje daar. Vaak vrij algemeen, soms iets intiemer. Maar altijd met oog voor de fans. Zijn jongere zus Victoria is sinds kort verantwoordelijk voor veel beeld. „Kan ze mooi haar ei in kwijt”, stelt Verstappen. Handig en vertrouwd ook. Niemand komt dichter bij Max dan zij.

Persoonlijker

„Het wordt toch wat persoonlijker als je eigen zus je foto’s maakt”, licht Verstappen toe. „Want ik ben redelijk actief op social media.” Open ook, tot op bepaalde hoogte. Want er zijn grenzen. „Ik ben niet iemand die bij alles graag gefotografeerd wordt. We moeten wel een beetje normaal blijven doen. Ik bedoel: ik ben geen fotomodel, hè. Maar een racer.”

Er zijn in de Formule 1-wereld collega’s van hem die social media mijden (Sebastian Vettel heeft geen Twitteraccount) of als een noodzakelijk kwaad zien. Nico Rosberg was er lang zo eentje. De afgelopen jaren gooide hij het roer om, huurde zelfs regelmatig een (top)fotograaf in die overal zijn spoor volgde. Rosberg slaagde er zo in zijn imago van saaie rijkeluiszoon bij te sturen. Hij schuwde daarbij een inkijkje in zijn privéleven met vrouw en kind niet.

Douche

Maar zo actief, populair en groot als Lewis Hamilton (twaalf miljoen volgers) werd Rosberg nooit. De Brit is een open boek voor voyeurs, biedt zijn volgers toegang tot bijna alles wat hij doet. „Hij post zelfs foto’s waarop hij in de douche staat”, lacht Verstappen. Prima, zegt hij. „Als Lewis dat wil doen, moet hij dat doen. Iedereen heeft zijn eigen karakter. Dat mag toch ook? Ik zal nooit over iemand iets zeggen dat het verkeerd is. De één is gewoon iets meer op zichzelf, sommigen delen al wat meer privédingen en anderen gooien gewoon alles op Instagram.”

De smartphone is ook bij Verstappen, kind van de moderne tijd, nooit ver weg. Het is een primaire levensbehoefte. Vroeger mocht hij van vader Jos de telefoon pas openen als al het werk op de (kart)circuits was gedaan. Tegenwoordig bepaalt hij dat zelf, al zit hij er nog steeds niet iedere vrije seconde op te koekeloeren. „Ik volg vooral het nieuws op mijn telefoon. Via de sites van de kranten.’’ Voor social media heeft Verstappen uiteraard ook oog. Wel met één uitzondering. „Van het racen of Formule 1 volg ik niets meer op social media”, bekent hij.

Dat heeft een reden. Verstappen is er klaar mee allerlei commentaren, persoonlijke aanvallen of andersoortig nieuws op die kanalen te lezen. „Mensen durven heel snel iets te schrijven, maar het niet in je gezicht te zeggen.” Internet en social media als anonieme vergaarbak van meningen, gescheld en onjuistheden, het kan Verstappen gestolen worden. Wat hij zelf kwijt wil, communiceert hij via zijn officiële kanalen. Sinds vorig jaar ook met een eigen app, inmiddels meer dan 200.000 keer gedownload.

Nu Liberty Media de commerciële rechten heeft gekocht en coureurs en teams wat meer vrijheid geeft om ook op vanaf het circuit beelden te delen, wordt het er volgens Verstappen voor volgers op social media alleen maar beter op. „DJ’s verdienen eraan, in de Formule 1 niemand. Want je bent beperkt met wat je mag. We mogen bijna niets, ik kan op het circuit weinig doen en zeggen: volg me hier live bij de eerste vrije training… Dat maakt een enorm verschil.”

View this post on Instagram

Thnx to all the fans for showing up today 👊☔️

A post shared by Max Verstappen (@maxverstappen1) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Max Verstappen over social: Ik ben racer, geen model
Sluiten