Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 28 mrt 2017 / 07:35 uur

KNVB stelt afscheid Seedorf niet uit

Clarence Seedorf en Oranje, het is nooit een gouden combinatie geweest. De meest succesvolle Nederlandse clubspeler ooit, kreeg in het Nederlands elftal nooit de leidende rol die hij ambieerde. Seedorf voetbalde na zijn doorbraak in het Ajax van Louis van Gaal bij Europese topclubs als Real Madrid, Internazionale en AC Milan. Hij won vier keer de Champions League met drie verschillende clubs, maar bij Oranje speelde hij meestal ongelukkig.

Dat laatste kan ook gezegd worden over de timing van de KNVB voor zijn officiële afscheid dinsdag, voorafgaand aan de oefeninterland tegen Italië. Na de beschamende 2-0 nederlaag in het WK-kwalificatieduel met Bulgarije en het daaropvolgende ontslag van bondscoach Danny Blind zal de sfeer in de ArenA dinsdag allesbehalve feestelijk zijn.

In die negatieve ambiance moet Seedorf dan het veld oplopen samen met bondsvoorzitter Michael van Praag. De kans op een striemend fluitconcert voor Van Praag is vrij groot, waardoor het afscheid van de 87-voudig international wel eens een pijnlijke affaire kan worden.

KNVB

„Nee, we hebben niet overwogen om het uit te stellen”, zegt KNVB-perschef Bas Ticheler. „We kunnen alleen in oefenwedstrijden afscheid nemen van spelers. In kwalificatieduels is dat door allerlei verplichtingen en protocollen niet mogelijk. Vervolgens is het dan zoeken naar een geschikte tegenstander. Voor een speler als Seedorf zoek je een mooie tegenstander, zoals Italië. Clarence komt ook met genodigden, dus dit stel je niet zomaar even uit. Laten we hopen dat de fans respect hebben voor de grootsheid van Clarence Seedorf.”

https://www.youtube.com/watch?v=jRtVPonmxX8

Hieronder enkele cruciale momenten in de moeizame relatie tussen Seedorf en Oranje. Twee strafschop-situaties blijken achteraf bepalend voor de interlandloopbaan van de middenvelder. Bij zijn clubs rijgt hij de successen aaneen, maar bij Oranje zijn er altijd problemen. Dat begint eigenlijk op het EK 1996 in Engeland.

EK 1996

Seedorf mist in de kwartfinale tegen Frankrijk de beslissende strafschop en Oranje vliegt uit het toernooi. Een jaar later eist Seedorf in het WK-kwalificatieduel met Turkije weer een strafschop op. De zelfverzekerde middenvelder stuurt Frank de Boer en Wim Jonk weg en gaat zelf achter de bal staan. Seedorf schiet huizenhoog over en Oranje verliest. Daarna is het eigenlijk nooit meer goed gekomen tussen Seedorf en Oranje.

EK 2004

Op het EK van 2004 in Portugal zoekt de ontevreden Seedorf de confrontatie met bondscoach Dick Advocaat. Seedorf eist een plek centraal op het middenveld op. De rel doet zijn populariteit tot het nulpunt dalen bij de Oranje-fans. Onder Marco van Basten, de opvolger van Advocaat is er aanvankelijk helemaal geen plaats meer voor Seedorf. Pas na 2,5 jaar selecteert Van Basten Seedorf een keertje. Het blijkt geen succes. Seedorf klikt totaal niet met Van Basten en bedankt vlak voor het EK 2008 voor Oranje, zolang San Marco bondscoach is.

Daarmee komt er al in 2008 een einde aan de interlandloopbaan van de meest succesvolle Nederlandse clubspeler ooit. Seedorf eindigt op 87 interlands en elf doelpunten voor Oranje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KNVB stelt afscheid Seedorf niet uit
Sluiten