Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 2 mrt 2017 / 06:30 uur

In de slipstream van Max Verstappen

Soms worden ze het een beetje zat. Steeds maar weer die vergelijking met Max Verstappen. Maar racetalenten Jarno Opmeer en Richard Verschoor snappen het wel. „We zijn jong, komen uit Nederland en ik rijd ook nog eens voor Red Bull”, zegt de 16-jarige Verschoor die in het opleidingsprogramma zit van de Oostenrijkse renstal. „Ik vind het niet zo erg. Maar er zijn mensen die alleen maar naar Max vragen en geen interesse hebben hoe het mij gaat. Als dat vaak gebeurt is dat vervelend. Het is ook niet zo dat ik hem wekelijks zie.” Het is logisch, vindt de ook 16-jarige Opmeer die door het Formule 1-team van Renault wordt begeleid. „Maar ik ben mezelf, niet een tweede Max.”

Workshop

Tijdens de Russische Grand Prix in Sotsji van vorig jaar ontmoette het duo Verstappen voor het eerst. „Mijn mooiste trip ooit, we kregen een workshop van hem”, zegt Opmeer. „Max had alle tijd voor ons, gaf uitleg hoe de auto werkte en hoe een raceweekend eruitzag.” Ook voor Verschoor was het een moment om nooit te vergeten. Een moment dat nog mooier werd toen hij drie dagen later gebeld werd door Helmut Marko, de grote man achter de schermen van Red Bull en de ontdekker van Verstappen. „Of ik even langs wilde komen”, aldus Verschoor. „Ik was verbaasd, schatte mezelf niet zo hoog in. Een paar weken later toen alles in kannen en kruiken was, kwam ik Max tegen in Zandvoort. Hij wist nog wie ik was en feliciteerde me.”

Favoriete coureur van Richard Verschoor: „Max natuurlijk. We zijn teamgenoten hè? Dan moet ik dat wel zeggen, haha! En Lewis Hamilton. Ik heb respect voor wat hij heeft bereikt. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad en kijk waar hij nu staat.”

Verschoor noemt de begeleiding van Red Bull top. „Afgelopen seizoen ging ik minimaal een keer in de maand naar ‘The Factory’ in het Engelse Milton Keynes om te oefenen in de simulator. Dit seizoen zal dat aantal opgeschroefd worden. Voor de rest train ik op de sportcampus van het CTO in Eindhoven. Van Red Bull krijg ik schema’s mee en ik rij de races in hun auto.”

Kans

Opmeer moest wat langer wacht op zijn kans. Maar zijn geduld werd beloond. Sinds enkele weken maakt hij deel uit van de Renault Sport Academy. „Ik ben hartstikke blij. Vorig jaar werd er wel geïnformeerd, maar daar bleef het bij. Als junior krijg ik in het High Performance Centre van het F1-team van Renault diverse fysieke tests en trainingen, kan ik oefenen in de simulator en ga ik mee op trainingskampen. Mijn races blijf ik echter rijden voor het MP Motorsport Team.”

Het duo domineerde vorig jaar de Formule 4. Verschoor won het kampioenschap door tien races te winnen, Opmeer kwam zeven keer als eerste over de finish en werd tweede in het algemeen klassement. „We staken er met kop en schouders bovenuit”, zegt Opmeer. „Dat komt vooral door het feit dat wij er harder voor werken dan de rest.”

Dominant

Woorden die door Verschoor worden beaamd: „Sommige mensen denken dat Max de weg heeft geplaveid, maar dat is niet zo. Jarno en ik werken er keihard voor. Ik ben ook erg blij voor Jarno dat hij nu bij Renault zit. Hij verdient dat.” En zo kruisen de twee dit jaar opnieuw de degens met elkaar op het hogere podium van de Eurocup Formula Renault 2.0 series. „We komen niet van elkaar af”, grapt Opmeer. „In de paddock zijn we vrienden, maar op het circuit vijanden. Ik hoop revanche te kunnen nemen voor vorig seizoen.”

Favoriete coureur van Jarno Opmeer: „Fernando Alonso is mijn favoriet. Hij is ervaren en zijn starts zijn eigenlijk altijd goed. En Daniel Ricciardo vind ik een leuke gozer. Hij is serieus met zijn sport bezig, maar maakt ook tijd voor grapjes. Je ziet dat hij plezier heeft in wat hij doet.”

Het tweetal verwacht straks overigens niet zo dominant te zijn als in de F4. „Het wordt erg moeilijk”, zegt Verschoor. „Er is meer concurrentie en sommige jongens rijden al twee of drie jaar in deze klasse. Voor mij is het compleet nieuw. De auto is anders, net zoals de circuits. Gelukkig heb ik al een paar keer in de wagen gezeten. Dat scheelt.”

Opmeer verwacht ook een moeilijker jaar: „Richard zit nu al een tijdje bij Red Bull. Je zag dat hij in het begin rustiger reed dan normaal. Hij was voorzichter, kende aanpassingsproblemen. Waarschijnlijk heb ik dat straks ook. Ik heb sinds half december niet meer in een auto gezeten. Het is een grote stap vooruit, per rondje ga je zo’n 6 à 7 seconden sneller dan in de F4. Het is het afwachten.”

Formule 1

Het seizoen van Opmeer en Verschoor start in het weekend van 21 april in Monza. De meeste circuits van de Eurocup Formula Renault 2.0 series staan ook op de Formule 1-kalender en de coureurs krijgen veel rijtijd. Dat maakt de Eurocup tot een perfecte leerschool voor talenten die willen doorgroeien naar GP3 en GP2, het voorportaal naar dé koningsklasse in de autosport. „Als alles volgens plan verloopt, moet het mogelijk zijn om rond mijn 19e mijn debuut te maken in de Formule 1”, zegt Verschoor. „Ik hoop dat het mij binnen vijf jaar lukt”, aldus Opmeer. „Het zou mooi zijn als iedereen het straks over ons heeft, zoals iedereen het nu over Max heeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In de slipstream van Max Verstappen
Sluiten