Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 3 mrt 2017 / 07:31 uur

Coronel: Gat met Mercedes is eerder groter geworden

De eerste testdagen van het Formule 1-seizoen 2017 op het Circuit de Barcelona-Catalunya zitten erop. Op de baan waar Max Verstappen vorig jaar geschiedenis schreef, maakte de nieuwe bolide van Red Bull deze week nog geen verpletterende indruk. Op de laatste testdag reed Verstappen in 1m21.7s zijn snelste rondje, maar bleef daarmee ver uit de buurt van de 1.19.7 en 1.19.9 van Mercedes en Ferrari. „Natuurlijk laat niet iedereen het achterste van zijn tong nog zien”, zegt coureur Tom Coronel. „Maar het gat met Mercedes en ook Ferrari lijkt eerder groter te zijn geworden.”

Ook voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers tempert de voorbarige euforie die de afgelopen maanden rond de renstal van Verstappen ontstaan was. „Wat goed is in deze business komt doorgaans snel, maar dat is nu nog niet het geval bij Red Bull”, zegt de Zandvoorter. „Mercedes gaat verder waar het vorig jaar gestopt is en Ferrari ziet er ook heel goed uit.”

Ook de looks van de nieuwe auto van Red Bull kunnen Lammers niet bekoren. „Die haaienvin haalt de lijn eruit en vooral van achteren vind ik hem er waardeloos uitzien.” De Mercedes daarentegen oogt een stuk beter, volgens Lammers. „Die ziet er heel agressief uit. Een heel lange auto, veel langer dan de rest. Echt indrukwekkend en stoer.”

Coronel is onder de indruk van de nieuwe McLaren. „Dat is gewoon de mooiste auto, jammer genoeg is het ook de slechtste auto. De Red Bull ziet eruit als een Red Bull, niet meer en niet minder. Verder lijkt het wel of de teams hebben afgesproken om zo min mogelijk op elkaar te lijken. Alle auto’s zijn totaal anders. De Toro Rosso vind ik wel heel vet, die leek altijd erg op de Red Bull en ik haalde ze vaak door elkaar, maar nu vind ik hem heel gaaf.”

Duidelijk is dat de nieuwe wagens een stuk sneller zijn dan de bolides van afgelopen seizoen. Maar gaan de nieuwe regels en de bredere banden dit jaar nou ook echt voor meer spektakel en spanning zorgen of wordt het gat tussen de rijke en de minder rijke teams alleen maar groter?

„Alle verandering is positief”, reageert Coronel. „De wagens waren vorig jaar veel te iel. Nu hebben ze weer wat spierballen gekregen. Dit is wel Formule 1, hè! Het rijden is nu zwaarder geworden. Afgelopen jaar stapten de rijders na afloop van een race soms met droge haartjes als een fotomodelletje uit de auto. Dat wil je toch niet zien? Nee, natuurlijk niet. Het kan niet zwaar genoeg zijn. Coureurs moeten kapotgaan in de laatste ronden. Dan blijft de fitste, de beste, de grootste killer over.”

Lammers stipt aan dat de rijkere teams kunnen profiteren van de nieuwe regel dat de motoren tijdens het seizoen oneindig mogen worden verbeterd. „In de Formule 1 is geld een toegestaan stimulerend middel, zeg ik weleens. Maar deze nieuwe regel is duidelijk een voordeel voor de rijkere teams. Die kunnen nu bij wijze van spreken net als vroeger met een kwalificatiemotor komen. In ieder geval kunnen zij er alles tegenaan gooien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronel: Gat met Mercedes is eerder groter geworden
Sluiten