Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 feb 2017 / 18:22 uur

Zoet: Weet niet wat er gebeurde, ging in een flits

Ja? Nee? Ja! De Kuip veert vlak voor tijd op. Feyenoord-verdediger Jan-Arie van der Heijden kopt de bal op het doel van PSV, maar Jeroen Zoet redt. Maar is de bal nu wel of niet over de lijn? Vertwijfeling alom. Op de tribunes en op het veld. Zoet stopt weliswaar de inzet van Van der Heijden op de doellijn, maar haalt de bal vervolgens terug naar zijn borst om het spel te vervolgen. Dat is het moment waarop de bal de lijn passeert en arbiter Bas Nijhuis de 2-1 voor de thuisploeg toekent.

Trillen

„Op het moment dat de bal in het doel komt en Zoet de bal stopt, riepen de Feyenoordspelers dat het een doelpunt was”, haalt Nijhuis vlak na de enerverende topper het opmerkelijke moment terug. „Ik kijk op mijn horloge, maar die blijft zwart. Hij geeft niks aan. Ik wil weglopen, maar opeens begint dat ding te trillen. Ik dacht: wat is dit nu? Wat een late reactie. Maar goed, als het systeem zegt dat het een goal is, volg ik het systeem. Natuurlijk was ik niet overtuigd, omdat er zo’n lange periode tussen zat. Later bleek dat Zoet gewoon die bal voor de lijn had, maar hem daarna naar zich toetrok.”

Hoewel niet overtuigd, volgt Nijhuis de technologie. „Het systeem is heel nauwkeurig en snel. Als we het voor de wedstrijd uitproberen door de bal vlak voor de doellijn te leggen en hem daarna een tikje geven, reageert Hawkeye meteen. Al scheelt het maar een haartje, het klopt altijd. Ik vertrouw 100 procent op de technologie. Wat moet ik dan? Het is heel zuur, maar het is wel een doelpunt. Een eigen doelpunt.”

Flits

Zoet zelf kan het niet opbrengen de schrijvende pers te woord te staan. Voor de camera’s gaat hij wel kort in op het bizarre moment: „Ik heb pech gehad en Feyenoord geluk omdat zij dat systeem hier hebben hangen. Het enige wat ik dacht, was dat ik die bal voor de lijn moest weghalen. Daar deed ik alles aan. Wat daarna gebeurde, weet ik niet, dat gaat in een flits.” Hij had de beelden niet teruggezien. „We kunnen de beelden wel duizend keer terugkijken, maar we hebben daar niets aan, het verandert toch niet meer.”

Het merkwaardige moment zorgt ervoor dat PSV nu elf punten achter ligt op Feyenoord en het de titel eigenlijk wel kan vergeten. PSV-middenvelder Bart Ramselaar komt wel even ‘buurten’: „Op het veld waren we ervan overtuigd dat’ie niet zat. Maar als je bij de scheidsrechter een rood randje op het horloge ziet verschijnen weet je wel hoe laat het is. En dan kun je alleen maar accepteren dat het een doelpunt is. En tsja, hoe dat dan gebeurt, dat doet dan niet echt ter zake. Een goal is een goal.”

Willekeur

Het sierde de PSV’ers dat ze de willekeur waarop Hawkeye gebruikt wordt – niet in ieder stadion hangt de apparatuur – als excuus opvoerden. „Je kunt erover discussiëren”, aldus coach Phillip Cocu. „Het lijkt mij het meest logisch dat je in ieder stadion zoiets neerhangt. Dat is wel zo eerlijk, maar ik ga het niet gebruiken als excuus dat wij nu niet gewonnen hebben.”

Ramselaar was het met Cocu eens: „Het is niet aan mij om te zeggen dat er in ieder stadion Hawkeye moet hangen. De KNVB moet daarover beslissen. Toen ik de arbitrage op hun horloge zag wijzen, wist ik hoe laat het was. We protesteerden fel, omdat het leek dat Jeroen de bal voor zich had. Ik had niet het gevoel dat de bal achter de lijn lag.

Titel

Ik wil het niet als excuus gebruiken. We moeten er niet over zeuren en naar onszelf kijken. We begonnen veel te slap en benutten niet de kans om de 1-2 te maken via Bergwijn. We hebben de wedstrijd vergooid. En waarschijnlijk de titel. De eerste plek wordt nu heel erg lastig, dan moeten we erg veel geluk hebben. En nu? Vol voor plek 2 gaan om alsnog een kans te maken op de Champions League.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoet: Weet niet wat er gebeurde, ging in een flits
Sluiten