Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 10 feb 2017 / 17:55 uur

Precies 3 jaar na Sotchi-drama WK-goud voor Smeekens

Precies drie jaar geleden – op 10 februari 2014 – dacht Jan Smeekens een aantal seconden lang dat hij olympisch kampioen was geworden op de 500 meter. Juichend en vol ongeloof reed hij over de ijsbaan van Sotsji heen, totdat er een correctie plaatsvond en niet hij maar Michel Mulder uitgeroepen werd tot de nieuwe olympisch kampioen.

https://www.youtube.com/watch?v=nMne-DwtsA8

Klap voor je bek

Het verschil tussen de twee Nederlanders was verwaarloosbaar. Over twee omlopen van 500 meter was Mulder blijkbaar twaalf duizendste van een seconde sneller geweest dan zijn landgenoot. „Dat was wel een klap voor je bek”, zo sprak Smeekens kort na de race alweer redelijk nuchter voor de camera’s. „Alles voor mijn doel om olympisch kampioen te worden heb ik gelaten, twee goede races heb ik gereden en als je dan zilver pakt, dan moet je daar blij mee zijn. Zeker als je even denkt dat je gewonnen had, is dat wel een dubbel gevoel. Het is even heel klote.”

De knop moest om, hij moest door, maar die grote titel voor Smeekens bleef uit. Op zijn geliefde 500 meter pakte hij op WK’s twee keer brons, maar die mondiale titel kwam er nooit. Totdat hij vrijdagmorgen in Gangneung op de baan verscheen.

Gouden race

Net zoals drie jaar terug rijdt Smeekens tegen een Japanner, net zoals drie jaar terug heeft Smeekens de laatste binnenbocht. Het gaat dit keer perfect, want na het uitkomen van de binnenbocht op de kruising zit hij bijna direct in het spoor van Tsubasa Hasegawa. Hierdoor haalt hij een snelheid van bijna 60 kilometer per uur, waardoor hij bijna nog zijn evenwicht verliest.

Smeekens blijft op de been en laat Hasegawa met een goede binnenbocht achter zich. Vervolgens verliest hij geen snelheid op het laatste stuk, waarna hij de snelste tijd van de Duitser Nico Ihle met acht honderdste van een seconde verbetert. Alleen moet hij nog vier ritten wachten. Heel even lijkt het er nog op dat de Rus Ruslan Murashov het feestje gaat bederven, maar hij komt tekort en wordt derde.

Revanche

„Het is best emotioneel na het dal waar ik uitkom door die tweede plek daar”, erkent Smeekens, die zaterdag 30 wordt, nu in gesprek met de NOS. „Nu heb ik mijn revanche. Ik heb gewonnen. En dik ook. Eindelijk! Ik heb een paar keer op het podium gereden en dan wil je ook de bovenste trede.”

Het wachten op de vier ritten na hem viel Smeekens wel zwaar. „Mijn hartslag was toen nog hoger dan tijdens de race zelf. Deze dag stond met rode letters in mijn agenda. Ik kan het nog niet helemaal beseffen.”

Overigens is Smeekens nog niet helemaal klaar met het behalen van zijn revanche. Volgend jaar wil hij natuurlijk die olympische titel op zijn naam schrijven als de Spelen worden gehouden in Gangneung. Hij weet alvast hoe het voelt om daar goud in de wacht te slepen.

Oranje oogst

Tot dusver zijn er op het WK Afstanden in Gangneung vijf afstanden gereden, waarvan er vier werden gewonnen door Nederlanders. Ireen Wüst won de 3 kilometer en maakte ook deel uit van de formatie die goud pakte op de ploegenachtervolging. Sven Kramer won de 5 kilometer. Alleen de 500 meter bij de vrouwen ging tot dusver niet naar een Nederlander, daar won de Japanse Noa Kodaira.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Precies 3 jaar na Sotchi-drama WK-goud voor Smeekens
Sluiten