Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 9 feb 2017 / 17:17 uur

Man United ziet schuld enorm stijgen na Brexit

Een week nadat de Britse bevolking vóór een vertrek uit de Europese Unie had gestemd, begon voor de voetbalclubs een nieuw jaar op financieel gebied. Manchester United merkt als geen ander de gevolgen van de Brexit. De schuldenlast van The Red Devils is direct enorm opgelopen.

Hoewel de voetbalclub Engels is, staat een groot deel van de schulden genoteerd in dollars. Maar Manchester United harkt zelf ‘gewoon’ ponden binnen. Normaliter is dit geen probleem, want het is gewoon een kwestie van omrekenen. Alleen het vertrek uit de EU zorgt voor een wel heel ongunstig rekensommetje.

Ingestorte pond

Sinds 23 juni 2016 is de koers van de Britse pond namelijk enorm gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op de dag van het referendum was je pond nog 1,49 dollar waard, eind 2016 kreeg je er nog maar 1,23 dollar voor.

Mede hierdoor was de schuldenlast van de club ineens met 27 procent gestegen op peildatum 31 december 2016 ten opzichte van een jaar ervoor, zo meldt The Sun. Een snel rekensommetje leert dat de schuld daardoor is toegenomen met 88 miljoen pond (103,4 miljoen euro) tot in totaal 409 miljoen.

Deze stijging zal alleen voor een groot deel verdampen indien de koers van de pond weer aantrekt. Dit lijkt echter niet op hele korte termijn te gaan gebeuren. Sinds de jaarwisseling is de waarde van de pond slechts minimaal verbeterd.

Recordomzet

Toch lijkt Manchester United zich financieel geen zorgen te hoeven maken. De club liet in het eerste half jaar van het seizoen 2016/17 namelijk ook een recordomzet noteren van 327 miljoen euro. Dat is ruim 8 procent meer dan een seizoen eerder. Wel daalde de nettowinst van de club, wat onder andere te maken heeft met het aantrekken van Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba, die beiden een vorstelijke salaris opstrijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man United ziet schuld enorm stijgen na Brexit
Sluiten