Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Sport 22 feb 2017 / 11:14 uur

‘Het komt helemaal goed’ met de ongelukkige Tim Krul

Van penalty’s stoppen op het WK, naar schutteren in de Eredivisie. Het overkomt de nieuwe AZ-goalie Tim Krul. Is het over met hem?

Bondscoach Louis van Gaal verraste vriend en vijand door tijdens de kwartfinale van het WK in Brazilië tegen Costa Rica Jasper Cillessen te wisselen voor reservedoelman Tim Krul. Destijds een geniale zet, want Krul hield twee strafschoppen tegen en Nederland ging door naar de halve eindstrijd. Maar dat was drie jaar geleden. Inmiddels is de Hagenaar een paar blessures verder en wordt hij door Newcastle United aan AZ verhuurd.

Afgelopen zondag speelde Krul pas zijn derde Eredivisiewedstrijd en na 90 minuten stond AZ in Tilburg met 1-0 voor. Het had er alle schijn van dat Krul zijn doel schoon zou houden, maar in de blessuretijd tastte de AZ-doelman volledig mis, waardoor Willem II’er Erik Falkenburg de gelijkmaker kon binnentikken.

Het was alweer de elfde tegentreffer in vier wedstrijden die Krul moest incasseren. Een moyenne waar geen doelman voor zou tekenen. „Het is natuurlijk lastig voor Krul, van club verkassen halverwege een seizoen”, vertelt Piet Schrijvers, oud-doelman van onder andere Ajax en Oranje. „Wij moeten niet allemaal denken dat Krul een slechte keeper is, want dat is hij niet. In het verleden heeft hij het goed gedaan, maar dat is gelijk het probleem. Het gaat niet om het verleden, het gaat om nu en hij moet er nu staan, niet over een paar weken.”

Wennen

Sander Boschker, die in de Eredivisie 562 keer onder de lat stond bij FC Twente, kan zich totaal niet vinden in de kritiek van de media. „Krul is er ruim een jaar uit geweest door een blessure, hij vertrok halverwege het seizoen van Ajax naar AZ en moet waarschijnlijk ook nog wennen aan het Nederlands voetbal.” Zo gek is het dus niet volgens de clublegende van Twente dat de prestaties van Krul even tegenvallen.

„Hij heeft pas een paar wedstrijden gekeept, dan is het juiste gevoel er nog niet. Daarnaast moeten Krul en de AZ-verdedigers elkaar nog leren begrijpen. Dat heeft tijd nodig”, zegt Boschker, die zich geen zorgen maakt over Krul. „Hij moet gewoon wennen aan alles. Als je als journalist van de ene op de andere dag voor een andere krant gaat schrijven, moet je toch ook wennen aan de nieuwe omgeving?”

Schrijvers zegt dat er snel verandering moet komen in het spel van de 28-jarige doelman. „Blunders maakt iedereen, maar Krul maakt er nu net iets te veel in een korte tijd.” Het is belangrijk dat Krul het vertrouwen blijft krijgen van AZ-coach John van de Brom en dat hij op speelminuten kan blijven rekenen. „Vertrouwen is belangrijk. Maar hoeveel speeltijd hij ook krijgt, hij mag nu echt geen fouten meer maken, anders is het snel gedaan met hem.”

In de bovenkamer

De kritiek gaat Krul niet in de koude kleren zitten. „Toen ik hem laatst sprak na Jong AZ-Jong Twente, vertelde hij mij dat hij helemaal klaar was met alle kritiek”, vertelt Boschker. „Of het wat met hem doet, weet ik niet, maar onbewust gaat het toch in zijn hoofd zitten. En het is niet zo dat hij er opeens helemaal niks meer van kan.” Schrijvers sluit zich daarbij aan. „Het probleem zit momenteel in zijn bovenkamertje. Maar als hij weer een paar goede wedstrijden keept, staat het gewoon weer 1-1. Ik ben ervan overtuigd dat het goedkomt met hem, want het is een heel degelijke keeper.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Het komt helemaal goed’ met de ongelukkige Tim Krul
Sluiten