Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 24 feb 2017 / 09:00 uur

Dopingzondaar kan miljoenen verdienen aan Armstrong

Van een van de grootste sporters allertijden tot een van de grootste bedriegers allertijden. Het is de route die de status van Lance Armstrong in de voorbije jaren bewandeld heeft. De Amerikaanse oud-wielrenner kan diezelfde val ook wel eens op financieel gebied gaan meemaken. Hij wordt namelijk aangeklaagd door zijn eigen land.

Het bedrag dat de Verenigde Staten willen hebben is bepaald niet misselijk. Honderd miljoen dollar (zo’n 94,5 miljoen euro) wil de staat hebben van Armstrong. Dit is gebaseerd op het salaris dat hij in zijn tijd bij de ploeg gesponsord door US Postal Service (de overheidsinstelling die de post reguleert) verdiend heeft.

Het belastinggeld dat via de US Postal Service werd doorgesluisd naar de werkelijke eigenaar Tailwind Sports bedraagde in de bewuste periode zo’n 33 miljoen dollar, waarvan Armstrong volgens de berekeningen 13,5 miljoen ontving. Via de rechter kan US Postal Service het drievoudige terugvorderen vanwege de opgelopen imagoschade.

Klokkenluider Landis

Het opvallende hieraan is dat, wanneer het bedrag dat Armstrong van de rechter moet betalen boven de geïnvesteerde 33 miljoen uitkomt, Floyd Landis zal gaan meeverdienen. De Amerikaan is een oud-ploeggenoot van Armstrong (2002-2004), die in 2006 de Tour de France won, maar de zege kwijtraakte nadat hij het verboden middel epo had gebruikt.

Toch zal Landis van elke dollar boven de 33 miljoen euro 25 cent in zijn zak mogen steken. Wanneer Armstrong dus daadwerkelijk honderd miljoen dollar moet betalen aan de staat, ontvangt Landis er bijna zeventien. Dit komt doordat de Amerikaanse overheid niet een eigen zaak is begonnen tegen Armstrong, maar zich aangesloten heeft bij een rechtszaak die Landis al in 2010 opzette. Dit omdat hij de rol van klokkenluider heeft vervuld. Het duurde na de door hem gestarte rechtszaak namelijk nog 2,5 jaar alvorens Armstrong het dopinggebruik zelf bekende.

Landis (voor Phonak) en Armstrong (voor inmiddels Discovery Channel) als rivalen tijdens de Tour van 2005/ANP

Geprofiteerd

Zelf vindt Armstrong, die zijn zeven Tour-zeges en die in die rondes behaalde etappes, moest inleveren de claim onterecht en bovendien buiten proportie. „US Postal heeft in die tijd van ons geprofiteerd. Als veel mensen vinden dat ik bestraft moet worden, is dat oké. Ik ben in mijn leven al vaak gestraft. Maar wij geloven in de wet.”

Armstrong verloor een vorige rechtszaak al. De sponsor CSA Promotions schonk Armstrong na zijn overwinningen in de Ronde van Frankrijk in totaal zes miljoen euro. Twee jaar geleden bepaalde de rechter dat hij de verzekeringsmaatschappij niet alleen die winstpremie moest betalen, maar hen daar bovenop nog eens drie miljoen schuldig was.

6 november

Of hij ook deze honderd miljoen euro moet gaan betalen, dat moet nog even worden afgewacht. De rechtszaak begint pas op 6 november.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dopingzondaar kan miljoenen verdienen aan Armstrong
Sluiten