Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 24 feb 2017 / 13:25 uur

Ajax treft met FC Kopenhagen een echte kwelgeest

Om de kwartfinale van de Europa League te bereiken, zal Ajax FC Kopenhagen over twee wedstrijden moeten verslaan. De Deense tegenstander is geen onbekende voor de Amsterdammers, maar goed zijn de herinneringen aan de Scandinavische club niet.

Uitkijken voor de return

De meest recente en direct ook meest bekende clash tussen beide teams is die van 2006. De twee streden om een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League en Ajax was de grote favoriet. In Kopenhagen leek het allemaal goed te gaan voor de ploeg van Henk ten Cate. Klaas-Jan Huntelaar nam beide treffers voor zijn rekening, Ajax won met 1-2. In eigen huis kon het eigenlijk niet meer fout gaan, zo leek het vooral, maar Michael Silberbauer (die later naar FC Utrecht zou verkassen) en een eigen goal van Thomas Vermaelen zorgden voor een pijnlijke uitschakeling.

Dat een goed resultaat uit lang niet alles zegt, ondervond Ajax ook al zes jaar eerder. In de tweede ronde van de UEFA Cup werd er in Denemarken met 0-0 gelijkgespeeld. Toch ging het terug in de Amsterdam ArenA weer fout. Nicolas Jensen maakte de enige treffer. Ook dit keer zal Ajax eerst naar Denemarken afreizen. De ploeg is gewaarschuwd dat het ongeacht het resultaat daar, niet makkelijk zal worden in eigen huis.

Getergde Boilesen

Waar Ajax zijn gram zal willen halen voor de eerdere uitschakelingen – en met name die van 2006 – speelt er ook bij FC Kopenhagen iemand die extra gebrand zal zijn. Nicolai Boilesen streek afgelopen seizoen neer in de Deense hoofdstad. De linksback kende een aantal jaar terug een zinderende doorbraak in de Eredivisie, maar zijn ontwikkeling stagneerde al snel. Nadat hij in 2015 zijn nog een jaar doorlopende contract niet had willen verlengen, besloot trainer Frank de Boer hem buiten de selectie te houden. Boilesen maakte echter geen aanstalten om te vertrekken en verpieterde, maar ving ondertussen wel zijn salaris.

Het afscheid van hem bij Ajax verdiende geen schoonheidsprijs en het is iets wat hem zeker zal worden nagedragen tijdens de wedstrijd in Amsterdam. Als hij überhaupt aan spelen toe zal komen. Boilesen speelde donderdag tegen Ludogorets Razgrad voor het eerst sinds 17 mei 2015 (FC Dordrecht – Ajax 2-1) in een officiële wedstrijd. Een minuut voor tijd verving hij Ludwig Augustinsson, die doorgaans de voorkeur krijgt.

ANP

Overigens is Boilesen lang niet de enige speler uit de selectie van Kopenhagen die bekend is bij Ajax. De club herbergt tal van spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld. Uros Matic droeg het shirt van NAC Breda, Kasper Kusk dat van FC Twente, Zanka verdedigde de kleuren van PSV en Stephen Andersen keepte voor Go Ahead Eagles.

Amper te verslaan

FC Kopenhagen staat in de Deense competitie een straatlengte voor op Bröndby IF (11 punten na 22 duels). Bovendien is de ploeg nog ongeslagen en ook Europees gezien gaat het prima. Door alle kwalificatierondes voor de Champions League werkte de club al veertien Europese duels af, waarin het slechts een keer verloor. Leicester City was met 1-0 te sterk. De Deneen leden – ook inclusief de beker – pas één nederlaag in 37 duels.

Toch ging de ploeg niet door in het miljoenenbal. Buiten de nederlaag tegen Leicester om werd er namelijk nog drie keer gelijkgespeeld. Kopenhagen werd derde en mocht als troostprijs door in de Europa League. Daarin speelde het tegen Ludogorets. In Bulgarije werd het 1-2, waarna een 0-0 gelijkspel in eigen huis voldoende was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ajax treft met FC Kopenhagen een echte kwelgeest
Sluiten