Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 6 jan 2017 / 10:44 uur

Zo vader, zo zoon: voetbaltalent in de genen

Zelden zal er zoveel geschreven zijn over een aankoop van NEC voordat hij zijn debuut heeft gemaakt. Het is de erfenis die Jordan Larsson heeft gekregen van zijn vader Henrik, die furore maakte bij Helsingsborgs IF, Feyenoord, Celtic, Barcelona, Manchester United en het nationale elftal van Zweden. De 20-jarige Jordan is niet de eerste die belast wordt met de roem van zijn vader.

Jordi van Johan Cruijff

Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Jordi Cruijff. Als zoon van een van de allerbeste spelers ooit kan je het eigenlijk nooit goed doen. Zijn voordeel was wel dat hij halverwege de jaren negentig bij Barcelona kon beginnen, maar daar brak hij nooit echt door. Hetzelfde kan gezegd worden van zijn periode bij Manchester United. Desondanks kwam hij in die periode tot negen interlands. Bij Deportivo Alavés kende hij zijn sterkste periode. Hij had een groot aandeel in de bereikte UEFA Cup-finale van 2001, waar Liverpool – ondanks een treffer van de middenvelder – met 5-4 te sterk was. Tegenwoordig is hij technisch directeur bij Maccabi tel Aviv.

Jordi en Johan Cruijff/ANP

Daley van Danny Blind

De situatie tussen zoon Daley en vader Danny Blind is momenteel extra speciaal. Pa is namelijk bondscoach bij het Nederlands elftal en zijn zoon zit steevast bij de selectie. Dat is niet onterecht, want Daley maakt zijn minuten immers bij Manchester United, al is men daar niet altijd even lovend over zijn prestaties. Hoewel Danny ontegenzeggelijk een grotere erelijst heeft – met Ajax won hij letterlijk elke prijs, die er te winnen viel – is het nog maar de vraag of hij ook echt de betere voetballer is. Ondanks dat hij pas 26 jaar oud is, heeft Daley al meer interlands gespeeld en ook het feit dat hij in de Premier League actief is (Danny kwam nooit verder dan de Eredivisie) spreekt in zijn voordeel. Daarnaast had Daley een mooi aandeel in de prestaties van Oranje op het WK 2014 met onder andere de assists op de beroemde kopgoal van Robin van Persie tegen Spanje.

Danny en Daley Blind/ANP

Rivaldinho van Rivaldo

Als we het over speciaal hebben, dan mogen we de situatie van Rivaldo zeker niet buiten beschouwing laten. In 2015 scoorde hij als 43-jarige tegen Macaé (derde niveau van Brazilië), waarna zijn zoon Rivaldinho de andere twee doelpunten maakte. Waar Rivaldo speelde voor clubs als Barcelona en AC Milan en een keer wereldkampioen werd met Brazilië, komt de loopbaan van zijn zoon een stuk minder goed van de grond. De inmiddels 21-jarige Rivaldinho waagde vorig jaar een poging in Europa bij het Portugese Boavista, maar kwam daar niet verder dan drie optredens. Inmiddels is hij weer terug in Brazilië.

https://www.youtube.com/watch?v=12RPXTI0uIU

Erwin en Ronald van Martin Koeman

Martin Koeman kwam tot één interland en speelde bijna zijn hele loopbaan voor GVAV dat tijdens de laatste jaren van zijn loopbaan overging in FC Groningen. Voetbaltalent bleek er echter genoeg in de familie Koeman. De twee maakten immers deel uit van het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd. Erwin hield het qua clubs bij Groningen, PSV en KV Mechelen (waarmee hij wel de Europa Cup II won), maar Ronald was degene die echt furore maakte door na FC Groningen voor Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord te spelen. Met de Catalanen won hij bovendien de Champions League, dankzij zijn vrije trap op Wembley. Tegenwoordig is hij hoofdtrainer bij Everton, waar Erwin zijn assistent is.

Erwin en Ronald Koeman/ANP

Zoons van de toekomst

Jordan Larsson – die al 75 duels speelde voor Helsingborgs – lijkt slechts de voorloper van een generatie zoons van. Bij Ajax is momenteel Justin Kluivert (zoon van Patrick) al mee op trainingskamp met het eerste, terwijl Joe van der Sar (zoon van Edwin) in het hoogste jeugdelftal actief is. Bij Real Madrid staat Enzo Zidane (zoon van hoofdtrainer Zinédine, die in november zijn debuut maakte) al te trappelen, terwijl ook Luca in de jeugdopleiding rondloopt. Bij NAC speelt er momenteel ene Sydney van Hooijdonk en die blijkt net zoals vader Pierre een prima vrije trap te kunnen nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zo vader, zo zoon: voetbaltalent in de genen
Sluiten