Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 26 jan 2017 / 17:23 uur

Wielrenner deed 11 zelfmoordpogingen: ‘Slikte alles’

Het zwarte gat is een bekend fenomeen in de topsport en ook in het wielrennen kan die klap keihard aankomen. José Iván Gutiérrez was een meer dan verdienstelijke prof, maar aan het einde van zijn loopbaan, toen hij het allemaal niet meer zo goed bij kon benen, ging het mentaal mis. In een interview met Marca is de inmiddels opgeknapte tijdritspecialist open over de zware periode.

‘Ik wilde verdwijnen’

In de Tour de France van 2013, tijdens een bergetappe naar Bagnères-de-Bigorre, brak Gutiérrez volledig. „In die Pyreneeënrit ben ik met een zenuwinzinking uit de Tour gestapt. Ik was totaal in paniek en wilde verdwijnen uit de koers… en uit het leven.”

Van zijn ploeg Movistar – waar hij op dat moment aan zijn twaalfde seizoen bezig was (voorlopers van die ploeg meegerekend) – kreeg de Spanjaard maar weinig steun. „Ze begrepen mijn mentale problemen niet. Ik had nog liever tegen een muur gereden en dertig botten gebroken dan door die depressie te moeten.” Uit wilde paniek ondernam Gutiérrez in totaal elf zelfmoordpogingen. „Ik slikte dan alle pillen die ik in huis had”, zo bekent hij.

Adviserende rol

Inmiddels gaat het een stuk beter met de 38-jarige coureur. Hij is weer terug in de sport, maar dit keer als adviseur in het voetbal. Hij steekt zijn tijd in de Spaanse voetbalclub Racing Santander, dat op het derde niveau speelt. Langzaam krijgt Gutiérrez het plezier in het leven weer terug. „Racing is de beste antidepressiva. Het is nu toch al een poos geleden dat ik een slechte dag heb gehad. Door deze samenwerking verbetert mijn gezondheidstoestand.”

Gutiérrez maakte vooral naam als tijdrijder en domineerde dat onderdeel dan ook in zijn land met zes nationale titels. Op het WK van 2005 pakte hij een zilveren plak, net voor Fabian Cancellara en ook Bradley Wiggins hield hij achter zich. Verder liet hij zich ook graag zien op Nederlandse bodem. Hij won twee keer het eindklassement van de ENECO Tour. De basis hiervoor legde hij steevast in tijdritten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wielrenner deed 11 zelfmoordpogingen: ‘Slikte alles’
Sluiten