Redactie Metro
Redactie Metro Sport 30 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

UEFA-voorzitter lacht om plannen van Van Basten

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA heeft de ideeën van Marco van Basten afgedaan als een grap. In een interview met de Duitse krant Die Welt liet de Sloveen maandag duidelijk blijken niets te zien in de voorstellen die Van Basten onlangs deed om het voetbal te veranderen. „We hebben geen revolutie nodig, het spel is al fantastisch”, aldus Ceferin.

Van Basten, verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen bij de wereldvoetbalbond FIFA, presenteerde onlangs een aantal ideeën om het spel te vernieuwen. Zo stelde hij voor buitenspel af te schaffen, een strafschoppenserie te veranderen in shoot-outs en gele kaarten te vervangen door tijdstraffen. Ceferin ziet daar allemaal niets in.

Veranderen

„Buitenspel is belangrijk. Shoot-outs en tijdstraffen vind ik een grap”, aldus de Europese voetbalbaas. „Ik ben niet aan deze klus begonnen met als doel dat iedereen later zegt: ‘Zo, die Ceferin heeft dit en dat allemaal veranderd.’ Waarom zouden we de mooiste sport ter wereld veranderen? Als ik al deze ideeën hoor, kan ik alleen maar hopen dat de FIFA toestaat dat we met een bal blijven spelen. Of dat die in ieder geval rond blijft.”

Ceferin zei in Die Welt ook dat de UEFA tegen uitbreiding van het WK was. Het FIFA-bestuur, met daarin ook vertegenwoordigers van Europa, besloot onlangs om het deelnemersveld voor het WK van 2026 drastisch uit te breiden van 32 naar 48 landen. „De UEFA was daar als enige confederatie op tegen, maar we hadden geen kans. Toen hebben we besloten om te vechten voor zoveel mogelijk Europese landen op het WK. We willen minimaal zestien startbewijzen. Want de kwaliteit komt uit Europa en Zuid-Amerika.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.