Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 27 jan 2017 / 15:43 uur

Terug in de tennistijd: Rafa vs Roger & de Sisteract

De finale van de Australian Open gaat bij de mannen tussen de eeuwige rivalen Roger Federer en Rafael Nadal. Bij de vrouwen staan de zusjes Serena (35) en Venus (36) Williams zaterdag tegenover elkaar in de eindstrijd.

Nee, het gaat niet om een tennisbericht van jaren terug. Dit is echt anno 2017. Waar de ervaren rotten leken afgeschreven, komen ze tijdens de eerste grand slam van het jaar weer genadeloos bovendrijven. Terug van weggeweest laten ze de jonkies de hoeken van de baan zien en zorgen ze ervoor dat er voor het eerst ooit een grandslamfinale bij zowel de mannen als vrouwen is met enkel spelers boven de dertig jaar.

Federer tegen Nadal

Het leek toch echt over en uit voor de grote twee, die jarenlang het mannentennis domineerden. Natuurlijk waren ze al veelvuldig afgetroefd door Novak Djokovic en kwam steeds vaker ook Andy Murray als winnaar uit de eindstrijd. Maar in 2016 moesten ze op de ATP-ranking steeds meer tennissers voor zich later. Hoewel dit in beide gevallen met blessures te maken had, zou dit ook symbool staan voor de aftakeling. Voor het feit dat ze als oudjes plaats moesten maken voor de nieuwe generatie.

ANP

Door de snelle uitschakeling van zowel Djokovic als Murray in Melbourne was het al vroeg duidelijk dat het een apart toernooi kon worden. Nadal sloeg drie grote talenten naar huis, al had hij het tegen Alexander Zverev en Gregor Dimitrov (beide vijfsetters) wel zwaar. Federer kwam op weg naar finale vooral wat oudere spelers tegen. Hij had in de partijen tegen Kei Nishikori en Stanislav Wawrinka ook twee sets extra nodig.

Het wordt de 35e keer dat Federer en Nadal het zondag tegen elkaar opnemen en voor de achtste keer gaat dat gebeuren in de finale van een grand slam. De Spanjaard is op basis van de historie favoriet, hij won 23 van de 34 wedstrijden.

De Sisteract

Serena Williams is eigenlijk nooit echt van de top weggeweest, al ging het de laatste periode voor haar doen wel iets minder. Ze won nog ‘maar’ een van de vijf laatste grand slams, terwijl ze ze daarvoor alle vier op een rij gewonnen had. Toch mag het nauwelijks een verrassing zijn dat ze hier staat. Haar een jaar oudere zus daarentegen hobbelt eigenlijk al jaren leuk mee tijdens de toernooien. Venus won in 2008 nog Wimbledon, haalde het jaar erop de finale, maar daarna bleef het stil. Afgelopen jaar haalde ze weliswaar al een halve finale (andermaal in Londen), maar nu in Australië laat ze echt zien nog volop mee te doen.

ANP

Pas in de halve finale verloor Venus voor het eerst een set. Na een tiebreak moest ze eerste set van de wedstrijd aan Coco Vandeweghe laten, maar daarna sloeg ze keihard terug, op de manier waarmee ze al diverse andere dames wist te vloeren. De nooit verzakende Serena heeft dit toernooi zelfs nog geen set ingeleverd. Haar halve finale partij tegen Mirjana Lucic-Baroni won ze ook zonder enige problemen (6-1, 6-2). Daardoor lijkt de jongste van de twee toch de favoriet. Al was het maar omdat ze zaterdag iets uitgeruster op het veld zal verschijnen.

Het is de 28e keer dat het publiek mag gaan genieten van de Sisteract, die vier keer eerder tijdens een grandslamfinale werd beslecht. De balans is momenteel in het voordeel van Serena, zij versloeg haar zus zestien maal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terug in de tennistijd: Rafa vs Roger & de Sisteract
Sluiten