Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 30 jan 2017 / 19:09 uur

Spelers saboteren matchfixing van scheidsrechter

Matchfixing tijdens oefenduels. Het is iets waar sc Heerenveen twee jaar geleden nog mee te maken kreeg – althans daar leek het heel erg op – toen Standard Luik ineens drie makkelijk gegeven strafschoppen kreeg tijdens een oefenpotje. Deze week was het weer raak in een wedstrijd tussen Pogon Szczecin uit Polen en Astra Giurgiu en Roemenië.

Goal voor rust

Waarschijnlijk moest de scheidsrechter verzekeren dat er vóór rust (minimaal) één keer gescoord zou worden. Toen bijna halverwege de stand nog 0-0 was, besloot hij Astra Giurgiu (na de winter actief in de Europa League) een strafschop toe te kennen, terwijl er eigenlijk niets aan de hand was. De strafschopnemer weigerde het buitenkansje te benutten en schoof de bal rustig op de keeper af. Daarna maande de arbiter de speler aan om de penalty nog eens te nemen. Ditmaal schoot hij opzichtig naast.

De man in het zwart liet zich echter niet uit het veld slaan, want luttele seconden later, bij de counter van Pogon Szczecin gaf hij opnieuw een strafschop zonder dat hiervoor aanleiding was. De Poolse ploeg toonde zich loyaal met Astra en ook dit keer ging de poging vanaf elf meter met opzet naast.

https://www.youtube.com/watch?v=1pArwHJkdoU

De beide teams gingen daardoor met 0-0 de rust in, iets wat vermoedelijk niet naar de zin van de scheidsrechter was. Na de pauze werd er overigens wel gescoord. Pogon Szczecin was met 3-1 de sterkste.

Boos Heerenveen

sc Heerenveen liet twee jaar geleden tijdens het oefenduel met Standard Luik ook duidelijk blijken het niet eens te zijn met de beslissingen van de arbitrage. Na drie strafschoppen tegen (overigens ook één mee) en een aantal goedkope gele kaarten stapten de Friezen destijds van het veld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spelers saboteren matchfixing van scheidsrechter
Sluiten