Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 22 jan 2017 / 17:05 uur

Schöne: Heerlijk om hier een keer 3 punten te pakken

Hij is het tegenovergestelde van de verwende Ajax-talenten, die na twee wisselbeurtjes al beginnen te mokken en na een derde wedstrijd op de bank om een transfer vragen. De 30-jarige Lasse Schöne kwam in 2012 naar Ajax en moest sindsdien ieder seizoen vechten voor zijn plek in de basis. Maar de Deen zeurde nooit. Die instelling zorgde ervoor dat hij inmiddels bijna onmisbaar is geworden voor de Amsterdamse ploeg.

Zondagmiddag besliste hij de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (0-1) met een magische dropkick vol in de kruising. „Ik raakte hem heel goed, beetje dropkick. Het paste precies”, glunderde de middenvelder na afloop. „Die ontlading na zo’n goal is geweldig. Dat we hier acht jaar niet hebben gewonnen, maakt het allemaal nog iets mooier. Klopt er zat aardig wat frustratie in dat schot. Als je een strafschop mist wil je dat altijd goed maken.”

Want lang leek het erop dat de Deen geen ‘man of the match’ maar ‘schlemiel of te match’ zou worden. Schöne schoot een half uur voor tijd een strafschop over het doel van Utrecht-goalie David Jensen. Dit tot grote vreugde van het thuispubliek.

Strafschoppen

,,Jensen is een Deense keeper en hij zal mijn laatste strafschoppen ook gezien hebben. Daarom wilde ik hem eigenlijk door het midden spelen en dat had volgens mij ook gemakkelijk gekund als ik maar niet zo hoog geschoten had. Hij lag al in de hoek.”

Na de misser van Schöne zong de Galgenwaard massaal ‘Schöne bedankt, Schöne bedankt’. Het feestje van de Utrecht-fans bleek iets te voorbarig. Want door het prachtig gedrukte schot van de Deen zeven minuten voor tijd nam Ajax voor het eerst sinds 2009 de drie punten mee naar Amsterdam.

2009

„Tijdens de wedstrijd denk je totaal niet aan het feit dat we sinds 2009 niet meer gewonnen hebben. En we begonnen daardoor ook niet anders aan deze wedstrijd. We hebben ons precies op dezelfde manier voorbereid als altijd. Het zijn vooral de media die er een heel gedoe omheen hebben gemaakt, dat we hier zolang niet konden winnen. En dat is ook logisch dat de media dat deden.”

Toch was het feestje van de Ajacieden wel groot na de zege op hun zogenoemde ‘angstgegner’. „Natuurlijk lieten die statistieken ons ook niet helemaal koud. Op papier winnen we vandaag de moeilijkste uitwedstrijd van het seizoen. Dat geeft heel veel vertrouwen. En nu moeten we ook doorgaan en hopen dat onze concurrent nog wat puntjes laat liggen.”

Als Ajax zondag in de Galgenwaard had verloren van Utrecht, zou de titel uit het zicht verdwijnen door een gat van acht punten met koploper Feyenoord. „Het gaat me te ver om te zeggen dat het seizoen dan voorbij zou zijn geweest. Maar het is duidelijk dat met acht punten het heel moeilijk voor ons zou zijn geweest om nog kampioen te worden.”

Feyenoord

De druk lag bij Ajax nadat Feyenoord zaterdag al won van Willem II. „We wisten dat we moesten winnen om bij te blijven. Maar dat zorgde niet voor extra spanning. Dit is voor ons altijd een loodzware wedstrijd dus of Feyenoord nou gewonnen had of niet, dat maakte qua druk niet veel uit. Je weet dat het hier altijd volle bak gaat. Dit was gewoon een heel belangrijke overwinning.”

Schöne was trots op de manier waarop Ajax overeind bleef. „We hebben het altijd lastig hier. Maar we hebben hard geknokt en voor iedere meter gevochten. Om op die manier te winnen is ook wel eens mooi. Utrecht werd voor rust vooral gevaarlijk door slordigheden bij ons. Dave en ik gingen in de fout achterin. Dat moest er de tweede helft uit en toen zijn ze ook niet echt gevaarlijk meer geweest. Na acht jaar eindelijk een keer drie punten hier. Heerlijk!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schöne: Heerlijk om hier een keer 3 punten te pakken
Sluiten