Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 jan 2017 / 16:22 uur

Roger Federer is de oudste finalist sinds 1974

Roger Federer is de oudste finalist op een grandslamtoernooi sinds Ken Rosewall in 1974 op 39-jarige leeftijd de eindstrijd van de US Open bereikte. „Ik had in mijn wildste dromen niet kunnen bedenken dat ik zo ver zou komen in Australië”, aldus de Zwitser na de winst op landgenoot Stan Wawrinka in de halve finale van de Australian Open: 7-5 6-3 1-6 4-6 6-3.

Zonder verwachtingen

Het is voor de voormalige nummer 1 van de wereld voor het eerst sinds 2010 dat hij de finale van de Australian Open bereikt. En dat terwijl ‘FedEx’ na zes maanden blessureleed zonder verwachtingen naar Melbourne was afgereisd.

In de finale treft de 35-jarige Zwitser de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal en Grigor Dimitrov. Federer is dolgelukkig dat een droomfinale met zijn grote rivaal Nadal nog in het verschiet ligt, zei hij na de vijfsetter tegen Wawrinka. „Ik ben waarschijnlijk zijn grootste fan. We hebben aardig wat gedenkwaardige duels uitgevochten in al die jaren. Maar net zoals ik, had Rafa ook nooit verwacht dat hij hier zo ver zou komen. Een paar maanden geleden bezocht ik hem op Mallorca op zijn academy en toen zeiden we tegen elkaar hoe gaaf het zou zijn als we ooit nog eens tegenover elkaar zouden staan, desnoods voor een liefdadigheidsduel. Maar hij kampte met een polsblessure en ik kon amper lopen. We hebben het toen bij minitennis gehouden. En nu sta ik in de finale en Rafa mogelijk ook.”

Een legende

De als zeventiende geplaatste Federer won het grandslamtoernooi in Melbourne zeven jaar geleden voor het laatst. Sindsdien strandde hij vijf van de zes keer in de halve finales, twee jaar geleden werd hij in de derde ronde al uitgeschakeld. De 30-jarige Nadal is nummer 9 op de plaatsingslijst.

De Spanjaard wilde nog niet vooruitlopen op een finale tegen zijn vriend: „Ik geniet al van het feit dat ik hier in de halve finale sta. Het is mooi dat Roger er weer staat na een lange blessureperiode en nadat veel mensen zeiden dat hij niet meer terug zou keren aan de top. Nou, hij is er nog en kan weer Grand Slams winnen. Dat is goed voor de fans, want Roger is een legende.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roger Federer is de oudste finalist sinds 1974
Sluiten