Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 19 jan 2017 / 06:45 uur

Oliseh vindt het niet raar dat hij in Sittard zit

Fortuna Sittard is blij met de grote Sunday Oliseh als coach. En Oliseh is net zo blij dat hij in Limburg aan de slag kan. „Hier ben ik weer een echte voetbaltrainer.”

Verbazing

„Sunday geeft iedere dag wel een of meerdere interviews”, zegt Ludo van Denderen trots. De persvoorlichter van de noodlijdende eerstedivisionist lijkt nog steeds niet van zijn verbazing bekomen. Wat moet een voormalige speler van onder meer Ajax, Borussia Dortmund en Juventus nu bij Fortuna Sittard? Deze vraag is Oliseh in de drie weken dat hij nu Fortuna coacht al ontelbare keren gesteld.

„Ik hou van voetbal, wil trainen en dicht bij mijn familie zijn. Zo raar is het toch niet dat ik hier zit?”, vraagt Oliseh zich oprecht verbaasd af. „Ik woon al sinds mijn 15e in België. In Nigeria noemen ze me ‘de Europeaan’, hier ben ik ‘de Afrikaan’. Voordat ik bondscoach werd van Nigeria trainde ik RCS Verviétos, een derdeklasser in België. Eigenlijk ben ik een beginnende coach die nog steeds het nodige moet leren. Plezier is het belangrijkst voor mij. Ik ben dan ook blij dat ik hier zit.”

Spannend stripboek

Dat hij van 2015 tot 2016 zeven maanden lang bondscoach van Nigeria was, had hij niet gepland. „Ik ben een familieman. Maar als je land je nodig heeft, ga je. Nigeria coachen was de enige uitzondering voor me.”

Het avontuur bij ‘The Super Eagles’ leest als een spannend stripboek. Oliseh kent als geen ander de (on)mogelijkheden in zijn geboorteland, maar zelfs hij verbaasde zich over het gebrek aan organisatie en het gebrek aan geld. „Er was niks. Ik heb zelf mijn spullen moeten kopen zoals pennen, kladblokken en een krijtbord. Sommige spelers hadden geen voetbalschoenen, die kocht ik ook.”

Operatie contant betalen

Nigeria coachen was vooral ‘dealen met bijzaken’. En die waren er genoeg. Oliseh praat er niet graag over. Evenmin over het bizarre voorval dat plaats vond in Zuid-Afrika toen Oliseh’s assistent Jean François Losciuto in de lobby van het hotel in elkaar zakte en plotsklaps naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Omdat de Nigeriaanse voetbalbond vergeten was de Nigeriaanse ambassade in Zuid-Afrika in te lichten was Losciuto niet verzekerd. De operatie moest contact afgerekend worden. Oliseh betaalde.

Verder was het voor de nieuwbakken Nigeriaans bondscoach onmogelijk om in contact te komen met sterspeler John Obi Mikel van Chelsea en kwamen andere spelers afspraken niet na. Zo kwam aanvoerder Vincent Enyeama van Lille niet opdagen voor een interland tegen Tanzania. „Ik werd min of meer gedwongen om te verjongen”, zegt Oliseh, die het liever heeft over zijn prestaties als bondscoach dan over de randzaken. „Nigeria was onder mij was het jongste nationale team in de historie van ons land. De prestaties waren boven verwachting. Onder mijn leiding verloren we maar twee van de veertien wedstrijden.”

Mislukte ontvoering

Na een goed half jaar vond Oliseh het genoeg. „Er werden politieke spelletjes gespeeld, afspraken werden niet nagekomen en er werd keihard gelogen.” Een leugen had wel heel verregaande gevolgen: Zo bracht de mededeling van de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond dat hij het salaris van Oliseh zes maanden vooruit had betaald ontvoerders op het idee om een familielid van Oliseh te ontvoeren. „Ze hebben inderdaad iemand van mijn familie geprobeerd te ontvoeren, maar ik wil daar verder niks over kwijt. Wat heeft het voor nut? Ik ben een positief ingesteld persoon. In Afrika gaan de dingen anders dan hier in Europa. Er vinden daar wel vaker ontvoeringen plaats. Ik ben vooral blij dat er niks is gebeurd. Spijt heb ik niet dat ik erin ben gestapt. Ik ben speler én coach geweest van mijn land. Dat is en blijft een enorme eer. Ik ben er trots op dat ik dat heb mogen doen. Net zoals ik trots ben dat ik nu coach van Fortuna ben. En eerlijk is eerlijk: de problemen die ik hier tegenkom zijn voetbalgerelateerd. Hier ben ik weer een echte voetbaltrainer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oliseh vindt het niet raar dat hij in Sittard zit
Sluiten