Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Sport 31 jan 2017 / 06:00 uur

E-sports: Met één druk op de knop in Camp Nou

Bij de Eredivsieclubs gaat het steeds vaker over e-sports. Metro ging de strijd aan met de e-sporters van Ajax en PSV.

Nou Camp zit bomvol tijdens je droomdebuut. Je hebt zojuist het winnende doelpunt namens FC Barcelona tegen de touwen geknald na een assist van Lionel Messi. Tegen Real Madrid nota bene. Niet met je gouden linkerbeen, maar met je rechterduim.

E-sports, velen klinkt het onbekend in de oren, maar het wordt steeds populairder. Het fenomeen heeft inmiddels ook de Eredivisie bereikt en in samenwerking met EA, Fox Sports en Endemol Shine wordt er een heuse E-divisie opgesteld. E-sporters van clubs als Ajax en PSV nemen het in een potje FIFA tegen elkaar op.

Romal Abdi

„Ik verwacht er heel veel van. Er is ontzettend veel belangstelling voor en ik denk dat het heel groot gaat worden”, zegt Romal Abdi, de e-sporter van PSV. Om te testen hoe goed hij is combineren wij het interview met een potje FIFA 17. Abdi kiest voor Manchester United, Metro gaat voor Real Madrid. De opstellingen en tactiek worden zorgvuldig uitgekozen. Tussendoor vertelt Abdi over zichzelf. „Ik kwam op vierjarige leeftijd vanuit Afghanistan naar Nederland. Ik werd eigenlijk direct verliefd op voetbal, maar vroeger moest ik van mijn vader op een vechtsport gaan. Dat was voor zelfverdediging en discipline”, zegt Abdi glimlachend. Voetballen op het veld zat er dus niet. „Ik hou van voetbal, dus probeerde ik het op een andere manier te beleven en dat deed ik op de Playstation.”

De wedstrijd is inmiddels begonnen. Real Madrid komt op voorsprong, maar moet vrijwel direct de gelijkmaker incasseren. Op een gegeven moment loopt PSV-directeur Toon Gerbrands langs. Het is rust in Manchester, dus schudden Abdi en Gerbrands elkaar even de hand. „Dat is mooi toch? Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar ik vind het echt prachtig dat ik iemand als Gerbrands ken.”

Even later zet Abdi een mooie aanval op en met Zlatan Ibrahimovic knalt hij de bal strak in de kruising. „Op deze nieuwe manier, met FIFA, social media en online streamen, proberen wij de jonge fans meer bij de club te betrekken.” Na een paar minuten extra tijd blaast de scheidsrechter op zijn fluitje. Madrid moet zijn meerdere erkennen in het vlotte spel van United, uitslag: 2-1.

Onwerkelijk

In de volgende wedstrijd neemt Abdi de controle over Cristiano Ronaldo’s Real Madrid en gaat Metro voor Bayern München. Een oorverdovend lawaai knalt uit de speakers. Het is net alsof wij echt in Bernabeu zitten. Abdi denkt even terug aan het moment dat hij te horen kreeg dat hij de officiële e-sporter van PSV werd. „Dat was echt bizar, zelfs een beetje onwerkelijk. Ik besef het nog steeds niet helemaal goed.”

Inmiddels legt Ronaldo de 1-0 in het netje. „Toen ik mijn shirt kreeg met mijn eigen rugnummer was ik behoorlijk geëmotioneerd. Ik heb voor 89 gekozen, mijn geboortejaar.” Abdi voelt zich een en al PSV’er. „Ik sta binnenkort zelfs op de teamfoto. Gaaf toch?” De wedstrijd gaat verder. Het tempo ligt hoog en het gaat op en neer. Maar ondanks de flitsende acties van Bayern-aanvaller Arjen Robben en de harde afstandsschoten van Xabi Alonso blijft de wedstrijd steken op 2-0 in het voordeel van Abdi en Real.

Combineren

De jongere generatie (12-25 jaar) ploft tegenwoordig liever op de bank, verschuilt achter een iPad of een computerscherm in plaats van dat zij op straat links en rechts panna’s uitdelen. „Wij letten daar bij Ajax goed op”, vertelt Menno Geelen, commercieel directeur bij Ajax. „Wij zien het als een zeer belangrijke taak dat er een link wordt gelegd tussen voetbal en gamen. Wij zagen een toekomst in e-sports en hebben daarop ingespeeld.” Ajax heeft om die reden Koen Weijland aangetrokken, die zowel als speler op het veld als achter een console voetbal en Ajax een warm hart toedraagt.

Koen Weijland

In de studio van Digital Enterprises, waar Weijland veel van zijn trainingsuren doorbrengt, praat hij over zijn eerste contract als e-sporter bij Ajax, die hij samen ondertekende met de algemeen directeur Edwin van der Sar. „Het moment dat ik mijn handtekening onder het contract zette en Van der Sar hetzelfde deed, dat was echt een magisch moment”, vertelt de meervoudig Nederlands FIFA-kampioen en voormalig nummer één van de wereld.

Onderuitgezakt op een comfortabele bruine sofa, kiest Weijland „natuurlijk” voor Ajax. Metro gaat voor Italiaans kampioen Juventus. De ArenA is tot de nok gevuld en alle virtuele toeschouwers zien een Ajax spelen waar veel beweging en bravoure inzit. Het doet denken aan het succesvolle Ajax uit de jaren negentig. Ajax maakt de 1-0 en terwijl Hakim Ziyech zijn doelpunt bij de cornervlag viert, vertelt Weijland over een van zijn sociale taken als e-sporter. „Als wij een evenement organiseren voor onze jonge fans, dan wordt er altijd eerst echt gevoetbald. En vervolgens gaan we met z’n allen naar binnen om lekker te gamen.”

Weijland staat dan langs de kant te coachen en praat veel met de jonge Ajacieden over voetbal en gamen. Hij ziet het niet gebeuren dat een Xbox-controller de voorkeur krijgt boven een Ajax-shirt. „Ik ben ervan overtuigd dat die jongens liever profvoetballer willen worden dan e-sporter.” Inmiddels is de wedstrijd afgelopen: 2-0 voor Weijland.

Voor de tweede wedstrijd gaat Metro voor Real Madrid. Weijland kan geen afstand doen van zijn geliefde Ajax. „Ik ben echt bloedfanatiek”, zegt de e-sporter bij een 1-1 ruststand. „Of het nu om FIFA of om een bordspel gaat, het maakt mij niet uit, als ik maar win.” Weijland knalt voor de vierde keer op de paal. „Alweer op de kruising!”, roept Weijland. Uit twee vlijmscherpe counters maakt Madrid de 1-2 en vervolgens de 1-3, wat ook de eindstand is. „Soms verlies je weleens, dat hoort er gewoon bij”, zegt Weijland.

Kampioenschap

De controllers liggen op de grond en Weijland laat zijn licht over de E-divisie schijnen. „Als Ajax moet je gewoon kampioen worden, ook in de E-divisie. Natuurlijk gaan we daarvoor. Maar ik vind het belangrijker dat Ajax de titel pakt op het echte veld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
E-sports: Met één druk op de knop in Camp Nou
Sluiten