Johan van Boven
Johan van Boven Sport 4 jan 2017 / 11:20 uur

Deze voetballers keerden terug op het veld na kanker

Marco Russ beleeft de mooiste winterstop ooit. De verdediger van Eintracht Frankfurt kreeg te horen dat hij is genezen van teelbalkanker, nadat hij sinds mei vorig jaar aan de kant stond vanwege zijn ziekte. Woensdag is hij zelfs mee op trainingskamp gegaan naar Abu Dhabi. Deze voetballers keerden ook terug op het veld nadat ze de strijd tegen kanker hadden gewonnen:

Stefan Thesker
Een van de drijvende krachten achter het FC Twente van dit seizoen is aanvoerder Stefan Thesker, terwijl hij een jaar geleden te horen kreeg dat hij teelbalkanker had. Het slechte nieuws kwam op het moment dat hij net een huurcontract (de verdediger stond onder contract bij Greuther Fürth) bij de Tukkers had getekend.

Op 31 januari maakte hij zijn debuut voor Twente in het duel met FC Utrecht. Voor de wedstrijd had hij zijn ploeggenoten ingelicht over zijn ziekte. Twee dagen later werd de tumor verwijderd. Thesker maakte vorig jaar december zijn rentree. Het werd een dag om nooit te vergeten. In de Grolsch Veste nam hij tegen AZ twee treffers voor zijn rekening. Een voetbalsprookje was geboren.

Jonás Gutiérrez
Ook de Argentijn Jonás Gutiérrez dacht in een voetbalsprookje beland te zijn. Nadat hij genezen was verklaard van teelbalkanker, maakte hij zijn rentree voor Newcastle United en speelde hij een belangrijke rol in de strijd tegen degradatie van zijn club. Uiteindelijk besloten The Magpies zijn contract niet te verlengen.

Dit schoot volledig in het verkeerde keelgat bij Gutiérez. „Ik heb twee dingen geleerd tijdens mijn ziekte. Ten eerste hoe je een speler kan steunen en ten tweede hoe je een speler in de steek kan laten”, twitterde hij na het slechte nieuws. Vandaag de dag staat hij onder contract bij het Argentijnse Defensa y Justicia.

Stiliyan Petrov
Toen hij was hersteld van leukemie kreeg ook Stiliyan Petrov geen nieuw contract aangeboden bij zijn werkgever Aston Villa. In 2012 werd de ziekte bij hem geconstateerd en twee jaar later keerde hij op een lager niveau terug in het voetbal. Maar de Bulgaar knokte zich terug in de selectie van Villa, nadat hij een tijdje met het beloftenelftal had meegetraind.

Verder dan een oefenpotje kwam het echter niet. Manager Roberto Di Matteo zag het niet zitten om hem een contract aan te bieden. Het betekende het definitieve eind van zijn loopbaan als voetballer.

Vladan Kujovic
Als oud-doelman van Willem II en Roda JC kwam Vladan Kujovic in 2014 in Nederland in het nieuws, omdat er nierkanker bij hem was geconstateerd. Een paar maanden later keerde hij al weer terug op het veld, bij de beloftenploeg van Club Brugge.

Op 36-jarige leeftijd vond hij het welletjes en zette de Serviër een punt achter zijn carrière, terwijl Club Brugge nog wel een jaar met hem door wilde gaan. Hij zei daar destijds over: „Ik voel dat mijn hart en lichaam niet klaar zijn om volgend seizoen hetzelfde te betekenen voor de club als voorheen.”

Walter Baseggio
Dankzij de clubarts van Excelsior Moeskroen kon er snel worden ingegrepen, toen er in 2009 een bobbeltje in de keel van Walter Baseggio ontdekte. Schildklierkanker bleek de grote boosdoener te zijn. Het kostte de Belg met Italiaans bloed aan half jaar van zijn loopbaan.

Tijdens zijn herstelperiode was zijn club failliet gegaan. Tweedeklasser FC Tubeke bood hem een contract aan, maar het was al snel duidelijk dat hij niet meer op het hoogste niveau zou terugkeren. Toen hij als amateurvoetballer door het leven ging, keerde de schildklierkanker bij hem terug. Ook daar genas hij van, maar verdween daarna wel volledig uit beeld als voetballer.

José Francisco Molina
In 2002 stortte de wereld in voor José Francisco Molina, toen er teelbalkanker bij hem werd geconstateerd. Maar drie maanden later mocht hij van zijn artsen al de training hervatten bij zijn club Deportivo La Coruña.

Toen in 2006 zijn contract afliep, keerde Molina terug naar zijn geboorteplaats Valencia om daar voor Levante te gaan keepen. Na een jaartje onder de lat besloot hij als trainer verder te gaan in de voetbalwereld. Momenteel is hij werkzaam in de competitie van India, waar hij Atlético de Kolkata onder zijn hoede heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze voetballers keerden terug op het veld na kanker
Sluiten