Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 17 jan 2017 / 11:07 uur

De hoogte- en dieptepunten van Louis van Gaal

De trainerscarrière van Louis van Gaal lijkt ten einde. De trainer stelde maandagavond dat hij niet denkt dat hij nog terug zal keren als trainer. De succescoach verklaarde dat gebeurtenissen in zijn familie zwaar hebben gewogen bij de beslissing. Hij verloor afgelopen maand zijn schoonzoon.

De loopbaan van Van Gaal was er eentje met vele hoogte- en enkele dieptepunten. Metro zette een aantal van die hoogte- en dieptepunten op een rij.

Ongeslagen kampioen en winst Champions League (1995)

Het seizoen 1994-1995 werd een van de succesvolste in de geschiedenis van Ajax. De Amsterdammers werden ongeslagen kampioen en ook in de Champions League wist de ploeg van Van Gaal met oogstrelend voetbal uitstekende resultaten neer te zetten.

Alleen de Nederlandse beker ging aan de neus van Van Gaal en de zijnen voorbij, doordat Feyenoord in de halve finale te sterk was. Het binnenhalen van de landstitel was de opmaat voor de Champions League-finale. Op 24 mei 1995 staat Ajax in het Ernst-Happel-stadion in Wenen tegenover AC Milan, dat het eerder in de groepsfase al twee keer heeft verslagen.

In de eindstrijd weet Ajax niet het oogstrelende voetbal ten tonele te brengen waarmee het in de wedstrijden daarvoor furore maakte. De cup met de grote oren ging wel mee naar huis door een late goal van invaller Patrick Kluivert.

Kampioen met Barcelona (1998)

Na zijn periode bij Ajax ging Van Gaal aan de slag bij de Spaanse grootmacht FC Barcelona. Na het aantrekken van veel Nederlanders wist Van Gaal al snel succes te boeken. In zijn eerste seizoen won hij met Barça voor het eerst in 39 jaar de dubbel en werd de Europese Supercup gewonnen.

Ook in het seizoen 1998-1999 werd Barcelona landskampioen.

Mislopen WK Oranje (2001)

Na zijn periode bij FC Barcelona werd Van Gaal aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Oranje was er op het EK in eigen land niet in geslaagd Europees kampioen te worden, maar het WK van twee jaar later moest het toernooi worden van die generatie.

Dat lukte niet, want Oranje slaagde er niet eens in zich voor dat toernooi te kwalificeren. Op bezoek bij Ierland had Nederland een overwinning nodig om uitzicht te houden op plaatsing voor het eindtoernooi. De Ieren wonnen op 1 september 2001 op Lansdowne Road echter met 1-0 door een goal van Jason McAteer.

Tweede periode Barcelona (2002)

Van Gaal keerde in 2002 terug bij FC Barcelona op voorspraak van voorzitter Joan Gaspart. De Catalaanse club had net een roerige periode achter de rug en Van Gaal moest de rust doen wederkeren.

Daar slaagde Van Gaal echter niet in, en zijn moeizame relatie met de Spaanse pers droeg daar ook niet echt aan bij. Hoewel in de Champions League de prestaties goed waren, slaagde Barça er niet in mee te strijden om de titel in La Liga. Op 28 januari 2003 werd Van Gaal alweer ontslagen. Barcelona stond toen op de twaalfde plek met 20 punten achterstand op koploper Real Sociedad.

Kampioen met AZ (2009)

In het seizoen 2005-2006 werd Van Gaal aangesteld als trainer van AZ. Al snel wist Van Gaal zijn ploeg in de top van de Eredivisie te krijgen. In het seizoen 2006-2007 was een overwinning bij Excelsior in de laatste competitieronde genoeg voor het kampioenschap. Dat mislukte, want AZ verloor met 3-1. PSV werd op doelsaldo kampioen, Ajax eindigde als tweede.

De revanche voor die smadelijke nederlaag op Woudestein kwam in het seizoen 2008-2009. Een seizoen eerder stond Van Gaal op het punt te vertrekken, maar uiteindelijk bleef hij aan. Het seizoen 2008-2009 werd een ongekend succes voor de Alkmaarders. Nadat Ajax bij PSV een oorwassing heeft gekregen, is AZ voor de tweede keer in de geschiedenis kampioen van Nederland.

Kampioen Bayern München (2010)

Zijn unieke prestatie met AZ leverde Van Gaal veel interesse op van buitenaf. Onder meer de Duitse rekordmeister Bayern München wilde Van Gaal aantrekken als coach.

Het seizoen 2009-2010 werd een zeer succesvol seizoen voor Van Gaal en Bayern. De DFB Pokal en de Bundesliga werden gewonnen. Alleen de finale van de Champions League werd verloren van Internazionale (0-2).

https://www.youtube.com/watch?v=a_ycErpQyQs

Halve finale Oranje (2014)

Niemand gaf het Nederlands elftal veel kans toen de ploeg zich kwalificeerde voor het WK van 2014. De ploeg was te onervaren en kwam kwaliteit te kort om zich te meten met de wereldtop.

Vooraf was er veel kritiek op het 5-3-2-systeem dat Van Gaal voor ogen had voor zijn selectie. Alles werd anders op 13 juni 2014, toen Oranje in de eerste groepswedstrijd aantrad tegen Spanje, het land dat vier jaar eerder nog te sterk was geweest voor Nederland in de WK-finale (1-0) en ook in 2014 als een van de favorieten gold. De Spanjaarden kwamen op voorsprong, maar na de gelijkmaker van Robin van Persie keerde het tij. Oranje won uiteindelijk met liefst 1-5.

Het Nederlands elftal slaagde er uiteindelijk in om de halve finale te bereiken, waarin Argentinië via strafschoppen te sterk was. In de troostfinale werd gastland Brazilie verslagen en het toernooi afgesloten met een knappe derde plek.

Enkel troostprijsje met United (2016)

Na het succesvolle WK met Oranje in 2014 werd Van Gaal manager bij Manchester United. Daarmee kwam de wens van Van Gaal om nog eens in de Premier League actief te zijn eindelijk uit.

Een succesverhaal werd het echter niet. In het eerste seizoen eindigde Van Gaal met The Red Devils op een vierde plek, waarmee het behalen van de voorronde van de Champions League werd verzekerd. In het tweede seizoen eindigde United als vijfde in de competitie en slaagde het er niet in de groepsfase van de Champions League te overleven.

De FA Cup ging wel naar Manchester, nadat United de finale met 1-2 van Crystal Palace won. Twee dagen na de bekerwinst maakte de club echter bekend niet verder te gaan met Van Gaal.

https://www.youtube.com/watch?v=apsBLRsGCR8

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De hoogte- en dieptepunten van Louis van Gaal
Sluiten