Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 23 jan 2017 / 11:19 uur

Ajax, Feyenoord en PSV het liefst zo laat mogelijk

Bij PSV-Heerenveen werd zondag om 16.45 uur afgetrapt, volgende week wordt op datzelfde tijdstip in Rotterdam afgetrapt voor Feyenoord-NEC. Is het voor rechtenhouder FOX Sports een voordeel dat een club uit de traditionele top 3 de late zondagmiddag wedstrijd speelt, zodat er meer mensen blijven ‘plakken’ voor hun televisie?

Positief effect

„Het zal voor niemand een verrassing zijn dat de wedstrijden van de traditionele top 3 het grootste publiek bereiken”, zegt Maarten van Rooijen van FOX Sports, de zender die sinds 2013 de rechten van de Eredivisie bezit. „Tevens is zondag 16.45 uur een populair tijdstip voor live voetbal op televisie. Denk aan Ajax-PSV, de laatste wedstrijd voor de winterstop, daar keken gemiddeld 820.000 mensen naar. Ook is er een positief effect te zien als bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord op een zondag na elkaar spelen. Fans willen dan toch zien hoe beide clubs het ervan afbrengen met oog op de titelstrijd.”

Bij het samenstellen van het speelschema is FOX Sports één van de gesprekspartners. Net zoals de clubs, de gemeente, de NS en de politie dat zijn. De KNVB bepaalt uiteindelijk, maar dat Ajax, Feyenoord en PSV dit seizoen niet op vrijdag spelen is op verzoek van FOX Sports. Een verzoek wat dus werd ingewilligd door de bond. „Dat de traditionele top 3 niet op vrijdag speelt is sinds vorig seizoen inderdaad op verzoek van ons”, erkent Van Rooijen. „Dit om reden van programmatische aard.”

Verdeelsleutel

Je zou denken dat er een soort verdeelsleutel is. Zo willen bijvoorbeeld de meeste clubs op zaterdagavond spelen en is zondagmiddagwedstrijd van 12.30 uur en de vrijdagavondwedstrijd van 20.00 uur het minst populair. Maar de enige afspraak tussen clubs en rechtenhouder FOX Sports is dat iedere speelronde bestaat uit een vrijdag -, vier zaterdag – en minimaal vier zondagwedstrijden. Minimaal, omdat de NOS de samenvattingsrechten heeft waarin staat dat er minimaal 4 wedstrijden op zondag worden gespeeld.

Favoriete speeldag

„De sportieve uitgangspunten staan bij ons voorop”, zegt Koen Adriaanse van de KNVB. „Voetballers moeten zo goed mogelijk kunnen presteren en daar houden we in het programma rekening mee. Als bijvoorbeeld AZ op donderdagavond voor de Europa League een verre uitwedstrijd moet spelen, dan is het voor de arbeids-rustverhouding beter als de wedstrijd zo laat mogelijk op zondag wordt gespeeld. Verder proberen we rekening te houden met de favoriete thuisspeeldag van de club, waarna we de speeldagen zoveel als mogelijk over de verschillende aanvangstijden verdelen. Maar omdat er veel clubs op zaterdagavond willen spelen, komt het voor dat een ‘zaterdagclub’ ook op zondag speelt, vanwege de afspreken tussen clubs en de tv-rechtenhouders. Daarnaast hebben we te maken met de lokale eenheden: die kunnen aangeven dat een bepaalde wedstrijd op een bepaald tijdstip wordt gespeeld. Het is dus vooral veel passen en meten.”

Lunchwedstrijd

Over het algemeen spelen Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en ADO Den Haag relatief vaak om 12.30 uur. Omdat duels van deze clubs als risicowedstrijden worden aangemerkt. Deze wedstrijden worden altijd gespeeld op het midden van de dag als er nog veel zonlicht is. Bovendien hebben supporters zo minder tijd om veel alcohol te drinken. Het is dan ook opvallend dat Ajax tot het eind van dit seizoen nog maar een keer rond lunchtijd hoeft te spelen: op 5 februari de uitwedstrijd tegen Roda JC. De duels met Heracles, FC Twente, Heerenveen en PSV worden allen om 16.45 afgewerkt. Concurrent Feyenoord speelt de tweede competitiehelft twee wedstrijden op dit tijdstip en ook twee keer om 12.30. PSV trapt drie keer om 16.45 uur af en heeft geen enkele lunchwedstrijd meer op het programma staan. Met nog 15 speelronden te gaan, speelt de top 3 dus acht wedstrijden om 16.45 uur. Tot groot plezier van FOX Sports.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax, Feyenoord en PSV het liefst zo laat mogelijk
Sluiten