Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 8 dec 2016

WK clubteams: het doodgeboren kindje van Blatter

Het zal niet iedereen zijn opgevallen, maar het ‘prachtige’ wereldkampioenschap voor clubteams is donderdag weer heel stilletjes van start gegaan in Japan. Deelnemers dit jaar zijn: Kashima Antlers (Japan), Auckland City (Nieuw-Zeeland), Jeonbuk Hyundai (Zuid-Korea), Club America (Mexico), Mamelodi Sundowns (Zuid-Afrika), Atlético Nacional (Colombia) en Real Madrid. De vraag is eigenlijk direct wie er nu nog zit te wachten op dit gekunstelde gedrocht van de FIFA.

Het WK voor clubteams was een persoonlijk project van de inmiddels gevallen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De preses drukte het evenement in het jaar 2000 door de strot van de UEFA en de Europese topclubs. Die zaten totaal niet te wachten op een nieuw toernooi op de overvolle kalender. Maar Blatter maakte het club WK zijn persoonlijke paradepaardje.

Van 1960 tot 2004 werd de wereldkampioen onder clubteams gewoon bepaald met een ontmoeting tussen de winnaar van de Europa Cup 1 (later Champions League) en de winnaar van de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores. Maar Blatter wilde er een heus evenement van maken.

Twaalf ploegen

De eerste editie in Brazilië werd geen doorslaand succes. Deelnemende teams waren Corinthians, Vasco da Gama uit het thuisland, Manchester United, Real Madrid, Necaxa uit Mexico, Al-Nasr uit Saoedi-Arabië, Raja Casablanca en South Melbourne. De finale ging tussen de twee Braziliaanse ploegen en werd na strafschoppen gewonnen door Corinthians.

Het jaar erop gooide Blatter er nog een schepje bovenop. De FIFA verhoogde het aantal deelnemers van acht naar twaalf voor het toernooi dat in Spanje zou worden georganiseerd en maar liefst twee weken in beslag zou nemen. Voor het evenement van 2001 waren geplaatst: Al-Hilal, Boca Juniors, Palmeiras, Hearts of Oak, LA Galaxy, Jubilo Iwata, Wollongong Wolves, Zamalek, Galatasaray, Real Madrid, Deportivo La Coruna en CD Olimpia.

Doodgeboren kindje

Door geldgebrek ging het megalomane toernooi niet door. Zo leek het WK voor clubteams een vroege dood te sterven. In de voetbalwereld was niemand daar rouwig om, behalve Blatter. De even machtige als eigenwijze Zwitser weigerde het idee los te laten en in 2005 wekte hij zijn doodgeboren kindje weer tot leven.

Maar uiteraard wel weer met een aantal wijzigingen. Alleen continentale kampioenen mochten nog deelnemen, het toernooi zou jaarlijks plaatsvinden, Japan zou de vaste gastheer zijn en de Europese- en Zuid-Amerikaanse kampioen stroomden pas in de halve finale in. Maar omdat de toeschouwersaantallen tegenvielen, kwamen er weer veranderingen. Vanaf 2007 mocht ook de kampioen van het organiserende land meedoen en Japan was niet meer de vaste gastheer. Maar wat er ook werd veranderd, het voelde nooit goed. Dat het toernooi donderdag heel stilletjes van start is gegaan met het nietszeggende affiche Kashima Antlers-Auckland City (2-1), zegt genoeg. Het WK voor clubteams zal altijd een toernooi blijven waar niemand in de voetbalwereld naar uitkijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
WK clubteams: het doodgeboren kindje van Blatter
Sluiten