Johan van Boven
Johan van Boven Sport 19 dec 2016

Winterkampioen dankzij gezelligheid en veerkracht

In de koffer van Rick Karsdorp zat maandagochtend een uitgebreid trainingsschema, toen hij op het vliegtuig naar Curaçao stapte. Zoals gebruikelijk krijgen de spelers van Feyenoord een programma mee van de technische staf om tijdens hun vakantie fit te blijven. „Ik próbeer me er altijd aan te houden”, zegt de rechtsback van de Rotterdamse winterkampioen met een grote glimlach op zijn gezicht.

Er wordt de afgelopen weken sowieso veel gelachen bij Feyenoord. Niet gek, gezien de koppositie in de eredivisie en de voorsprong van vijf punten op aartsrivaal Ajax en het gat van maar liefst acht punten met PSV. Zondagavond sloten de trainers en spelers de eerste seizoenshelft dan ook uiterst vrolijk af tijdens een gezamenlijk kerstdiner.

Geheim

Wat is het geheim van de groep van Giovanni van Bronckhorst? Waarom bracht Feyenoord een jaar geleden de feestdagen in mineur door en waarom lijken de kerstlampjes op de Coolsingel nu iets feller te schitteren? „Het is vooral erg gezellig”, zegt Karsdorp. „Als er getraind moet worden, is iedereen heel erg geconcentreerd. Maar als we terug naar de kleedkamer gaan, wordt er gelijk weer veel gelachen. Dat maakt deze groep zo leuk. Veel jongens gaan ook naast het voetbal met elkaar om. Ik ga bijvoorbeeld niet alleen met mijn broer en vriendin op vakantie, maar ook keeper Justin Bijlow gaat mee.”

De goede sfeer in de groep zorgt regelmatig voor een gevoel van onoverwinnelijkheid op het veld, ook als het soms even wat minder gaat. Karsdorp: „We kunnen de knop snel omzetten. Op een gegeven moment verloren we de uitwedstrijd van Go Ahead Eagles, maar een week later wonnen we met 3-0 van PEC Zwolle. Na de uitschakeling tegen Fenerbahçe pakten we de draad ook weer snel op door met 4-0 bij AZ te winnen. We hebben dit seizoen nog niet met heel veel teleurstellingen te maken gehad. Maar als ze er waren, zorgden we ervoor dat ze direct weer verdwenen. Vorig seizoen verloren we zeven competitieduels op rij, dat zie ik nu niet gebeuren.”

Blijven hangen

Ook Karim El Ahmadi ziet dat hij en zijn ploeggenoten anders omgaan met tegenslagen dan vorig seizoen, toen de Rotterdammers na een goede start uiteindelijk derde werden met maar liefst 21 punten minder dan kampioen PSV. „Als het slecht ging, bleven we daarin hangen”, aldus de steunpilaar op het middenveld.

„Nu bewaren we de rust, ook als we met 1-0 achter komen. Vorig seizoen trokken we ons de kritiek van de buitenwereld meer aan. Maar wij zijn Feyenoord, wij moeten daar gewoon mee om kunnen gaan. Als team laten we ons niet meer gek maken. Misschien is het daarom goed geweest dat we vorig seizoen zo’n slechte periode hadden. We hebben geleerd daarmee om te gaan, want na die reeks van zeven nederlagen hebben we bijna niets meer verloren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Winterkampioen dankzij gezelligheid en veerkracht
Sluiten