Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 dec 2016 / 18:45 uur

Wéér kater handbalsters Oranje na groot toernooi

Zo dichtbij als gisteravond was de Nederlandse handbalploeg nog nooit bij een prijs. Maar uiteindelijk was angstgegner Noorwegen in de EK-finale met 30-29 te sterk, net als in Rio de Janeiro en op het WK in Denemarken.

Dat toernooi in 2015 was de ‘geboorteplaats’ van het huidige Oranje. Dankzij het succesvolle WK wist sportminnend Nederland plotseling dat er een stel Hollandse meiden heel behoorlijk konden handballen. In de finale werd de ploeg weliswaar afgedroogd door Noorwegen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Social media

Mede dankzij de uitstekende pr-campagne voor het team via social media veroverden de speelsters talloze sportharten. Nieuwe helden stonden op. Niet alleen op sportief gebied, maar ook qua zogenaamde aaibaarheid. Estavana Polman maakte niet alleen indruk met haar uiterlijk, maar viel direct in de smaak door haar spontaniteit en openhartigheid voor de camera. Yvette Broch liet meerdere keren zien hoe je een kleedkamerfeestje viert na een zege. En keepster Tess Wester bleek een fraaie combinatie stoer en schattig.

Mannen zaten ineens met blosjes op hun wangen naar handbal te kijken en meisjes zagen rennende, gooiende en vallende voorbeelden van hoe je de top van de sportwereld kunt bereiken. De nederlaag tegen Noorwegen deed destijds weinig pijn, omdat er überhaupt nog nooit een vrouwenteam in de finale van een WK had gestaan. Er was geschiedenis geschreven, punt.

Een paar maanden later veranderde die punt in een puntkomma. Toen verwachtte heel Nederland dat Oranje wel even een olympische plak zou ophalen in Rio de Janeiro. De speelsters legden zichzelf die druk ook op en dat bleek uiteindelijk fataal. Er kwam gaandeweg het toernooi veel te veel druk op de ploeg te staan. Meer dan een vierde plek zat er niet in, want in de strijd om het brons waren de Noren wederom te sterk. Eigenlijk genoot bijna niemand van de Olympische Spelen, zo vertelde Wester eerder in deze krant.

Stiekem

Daarom keken de speelsters zo enorm uit naar het EK in Zweden. Op zo’n toernooi zouden ze veel minder onder een vergrootglas liggen dan tijdens de Spelen, het grootste sportevenement ter wereld. En inderdaad, Nederland speelde alsof het uit een kooi was losgelaten. Bevrijd. Het leverde de finaleplaats tegen, wederom, Noorwegen op. Een ideaal podium om de nare smaak van Rio weg te spoelen en om toch nog stiekem wraak te nemen op de verloren WK-finale.

Nederland leek zondagavond in de eerste helft te hebben geleerd van de eerdere twee nederlagen, maar na rust liep de ploeg van Helle Thomsen al snel achter de feiten aan. Uiteindelijk ging met 30-29 wederom een droom in rook op. Dat ene puntje verschil maakte de kater alleen maar groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wéér kater handbalsters Oranje na groot toernooi
Sluiten