Johan van Boven
Johan van Boven Sport 28 dec 2016 / 10:42 uur

Wat heeft supertalent Ødegaard gepresteerd bij Real?

Zijn naam werd na de kerstdagen plotseling gelinkt aan Ajax en woensdag meldden Spaanse media dat Martin Ødegaard aan sc Heerenveen wordt verhuurd door Real Madrid. De Eredivisie moet zijn nog prille loopbaan nieuw leven inblazen, want in de Spaanse hoofdstad komt hij nauwelijks aan bod. Wat heeft het Noorse supertalent gepresteerd sinds hij twee jaar geleden als 16-jarig jochie een contract tekende bij de club van Cristiano Ronaldo?

2014/2015
Het was geen verrassing dat Ødegaard in zijn eerste halfjaar bij Real Madrid niet op al te veel speelminuten hoefde te rekenen in het eerste elftal. In de B-formatie van De Koninklijke speelde de aanvaller elf wedstrijden, waarin hij één keer scoorde. Bovendien had hij niet direct een hechte band met zijn teamgenoten, die niet heel erg blij waren met het jaloersmakende salaris van Ødegaard. De tiener krijgt elke maand maar liefst 100.000 euro op zijn rekening gestort. „Het stoort me niet dat hij zoveel gaat verdienen”, zei aanvoerder Sergio Aguza daar destijds over. „Maar ik zou ook wel zoveel willen krijgen en de rest van de jongens ook. Maar goed, we zullen hem welkom heten.”

Op 29 april 2015 zat de Noor voor het eerst bij de selectie van toenmalig trainer Carlo Ancelotti. Tijdens het duel met Almería zat hij echter negentig minuten lang op de bank. Een kleine maand later ging voor hem een droom in vervulling door in de thuiswedstrijd tegen Getafe een half uur voor tijd Cristiano Ronaldo te vervangen. Met zestien jaar en 157 dagen werd hij de jongste debutant in de roemrijke geschiedenis van de club.

2015/2016
Tijdens zijn eerste volledige seizoen in Madrid had Ødegaard op een fraai vervolg van zijn sprookjesdebuut gehoopt. Maar wederom moest hij het doen met wedstrijden in het tweede elftal. Slechts een keer zat hij bij de hoofdselectie. Vanaf de bank zag hij zijn ploeggenoten met 1-3 van Levante winnen.

Bij de reserves kon hij ook niet heel veel potten breken. In 34 wedstrijden vond Ødegaard een keer het net en was hij verantwoordelijk voor zeven voorzetten. Volgens Spaanse media begon het talent zich steeds meer te ergeren aan zijn situatie bij Real. Zeker omdat de nieuwe trainer Rafael Benitez zich soms ongelukkig uitdrukte als het om Ødegaard ging. „Er zijn veel spelers die terugkomen van een blessure en dus ritme op moeten doen. Daarom is er niet veel plek voor jonge spelers. We zijn erg tevreden over Martin, maar komende wedstrijd moeten we winnen.”

2016/2017
In het huidige seizoen is er weinig veranderd voor de inmiddels 18-jarige Ødegaard en werkt hij voornamelijk wedstrijden in het B-elftal af. Dus moet verhuur een (tijdelijke) oplossing bieden. Eerder was hij dicht bij een overgang naar het Franse Rennes, maar die huurdeal ging uiteindelijk niet door. Plots dook deze week de naam van Ajax op, de club die de speler van Strømsgodset twee jaar geleden al wilde strikken maar achter het net viste, omdat het talent voor Real koos. Volgens Marca krijgt hij nu bij sc Heerenveen de kans om te laten zien wat hij in huis heeft.

Reageer op artikel:
Wat heeft supertalent Ødegaard gepresteerd bij Real?
Sluiten