Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Sport 13 dec 2016

PSV doorbreekt beloofde salarisplafond

Na het Doyen-rapport van Twente, staat het volgende Nederlandse financiële voetbalschandaal voor de deur. Volgens Football Leaks heeft PSV het salarisplafond van één miljoen euro met sommige spelers verbroken. NRC heeft de beschikking over deze documenten en trad er mee naar buiten.

Gemeente

In 2011 lag PSV financieel overhoop, maar de club werd gered door de gemeente Eindhoven. De gemeente kocht de grond onder het Philips-stadion en het trainingscomplex op voor ruim 48 miljoen euro. Zo toverde de gemeente op een legale wijze een konijn uit de hoge hoed om PSV financieel staande te houden.

‘Exceptionele uitzonderingen’

In datzelfde jaar deed PSV een belofte aan de gemeente om niet meer dan één miljoen euro aan spelers uit te keren. Hier kon wel van worden afgeweken, zo vertelde Tiny Sanders, toenmalig algemeen directeur van PSV: „Alleen bij exceptionele uitzonderingen, voetballers die het elftal echt naar een hoger niveau tillen.”

Of de desbetreffende spelers de club ook daadwerkelijk naar een hoger niveau tilde is nog maar de vraag. Maar liefst acht spelers vallen onder deze exceptionele uitzondering en verdienen meer dan één miljoen euro per jaar. Het gaat volgens Football Leaks om: Luuk de Jong, Luciano Narsingh, Gastón Pereiro, Andrès Guardado, Hector Moreno, Adam Maher en de inmiddels al vetrokken Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman.

Mexicaanse grootverdieners

Uit de uitgelekte documenten blijkt dat Andrès Guardado een van de best betaalde spelers van PSV is. Jaarlijks strijkt de kleine Mexicaan 1,3 miljoen euro op en middels tekengeld en bonussen komt daar nog eens vier ton bovenop. Hector Moreno heeft ook niks te klagen. Hij verdient één miljoen euro aan salaris en ontving ruim 3,5 miljoen euro aan tekengeld. En als dat nog niet genoeg is krijgt Moreno ook nog een paar ton aan bonussen per jaar.

Makelaars

Niet alleen spelers, maar ook makelaars profiteren van het wanbeleid bij PSV. De beruchte zaakwaarnemer Mino Raiola pikte bij de transfer van zijn speler Moreno van Espanyol naar PSV één miljoen euro mee. En Peter Gerards, de zaakwaarnemer van Gastón Pereiro vulde zijn zakken zelfs met twee miljoen euro bij de transfer van de Uruguayaan.

Toon Gerbrands

Algemeen directeur van de club, Toon Gerbrands, reageerde op de stukken die in handen zijn van NRC. „PSV is een transparante club. De analyse van NRC is een onvolledige interpretatie van enkele feiten. Maar wij willen en kunnen niet ingaan op details vanwege de in contracten vastgelegde geheimhouding.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
PSV doorbreekt beloofde salarisplafond
Sluiten