Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 13 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Olde Riekerink heeft hechte band met Sneijder

„Bel me zo even terug, er is weer iets aan de hand”. Het telefonische interview met Jan Olde Riekerink gaat letterlijk met horten en stoten. De coach van Galatasaray heeft in tegenstelling tot veel van zijn spelers geen chauffeur tot zijn beschikking en moet zijn hoofd erbij houden in het hectische verkeer van Istanbul. Het zegt ook wel wat over Olde Riekerink; hij wil zelf de regie in handen hebben. Daarnaast wil hij alle facetten van het Turkse leven zelf meemaken.

Terreur

Dat Turkse leven is hectisch, prachtig, maar ook dramatisch. Afgelopen zaterdag vond een aanslag plaats bij het stadion van Besiktas waarbij 44 mensen om het leven kwamen. Het was niet de eerste keer dat de Turkse metropool doelwit was van terroristen. Een dag later speelde Galatasaray een paar kilometer verderop de wedstrijd in de eigen Türk Telecom Arena tegen Gaziantepspor.

Dat de beladen wedstrijd met 3-1 werd gewonnen was van ondergeschikt belang. „Die aanslagen zijn verschrikkelijk”, zei Olde Riekerink een paar dagen eerder over de immer aanwezige terreurdreiging. „Maar we kunnen ons niet door angst laten leiden. Ik voel me niet onveilig, in de rest van de wereld gebeurt dit ook.”

Sneijder

Olde Riekerink geniet vooral van zijn onverwachte avontuur bij de Turkse grootmacht. Want wie had verwacht dat de voormalig assistent van Co Adriaanse bij FC Porto en Metallurg Donetsk en oud-coach van AA Gent en FC Emmen na vijf jaar werken voor de Chinese voetbalbond in februari dit jaar bij Galatasaray aan de slag kon gaan? Eerst als Hoofd Opleidingen, maar al snel als coach bij het eerste. „Dat ik hier zit kun je een verrassende wending noemen”, zegt Olde Riekerink, die toegeeft dat toeval een rol speelde in zijn aanstelling bij ‘Cim Bom’.

„Ik ken Wesley Sneijder al sinds hij een jochie was van 10 jaar en hij bij Ajax voetbalde. Ik was toen jeugdtrainer en later Hoofd Opleidingen. Onze band is hecht. Wes en ik hebben altijd contact gehouden en toen mijn werk in China erop zat, zocht ik hem op in Istanbul. Wes is hier een grote meneer en hij zal het bestuur van Galatasaray misschien getipt hebben dat ik er was, want ze wilden een gesprek met mij.”

Oranje

In maart ontsloeg Galatasaray Mustafa Denizli en vroeg het bestuur of Olde Riekerink voor de groep wilde staan. „Op dat moment was ik de enige met de benodigde papieren”, zegt de geboren Tukker eerlijk. „Maar daarna moet je het wel laten zien. Dit is een pittige groep met allerlei spelers uit het buitenland. Ze stellen me niet aan als coach omdat ik zo’n aardige jongen ben.”

Sindsdien won ‘Gala’ de beker en de Supercup en is ook Nigel de Jong neergestreken in Istanbul. Nog een oude bekende uit Amsterdam. De Jong hoopte met zijn keuze voor Galatasaray weer in beeld te komen bij bondscoach Danny Blind, maar tot een rentree is het nog niet gekomen. „Nigel is een tijdje geblesseerd geweest, maar doet het nu ontzettend goed”, zegt Olde Riekerink. „Of ik contact heb met Blind? Nee, maar Frans Hoek is natuurlijk ook keeperstrainer bij Oranje en zit er dus dicht op. Nigel is in ieder geval topfit, net zoals Wesley dat is. Ze doen alles mee, volgen geen aangepast programma of iets dergelijks. Ze vervullen een voortrekkersrol, doen hun mond open in de groep en laten het zien op het veld. Dat is prettig werken voor een coach.”

Bijzonder

Dat Olde Riekerink nu, na pakweg twintig jaar, opnieuw met Sneijder en De Jong samenwerkt vindt hij bijzonder. „Natuurlijk hebben we het daar af en toe over. We wonen ook nog eens met zijn allen in hetzelfde appartementencomplex. Of we vaak dingen buiten het voetbal om doen? Soms een kop koffie, verder niet echt. We zien elkaar al dagelijks op de club. ’s Avonds werk ik nog vaak. Daarbij komt dat we in een wijk wonen vlakbij het vliegveld en het trainingscomplex. Even naar het centrum gaan om een hapje te eten is niet te doen. Het is simpelweg te druk, een uur in de file staan is eerder regel dan uitzondering.”

Maar Olde Riekerink is de laatste die daarover zal klagen. „Ik ben zo’n 33 jaar werkzaam in de voetballerij, maar trainer zijn van Galatasaray is het mooiste wat ik tot nu toe heb meegemaakt. De mensen zijn hier ontzettend hartelijk. Ik vind die passie schitterend. Als de fanatieke supporterskern ultrArslan mij tijdens een sfeeractie in het stadion neerzet als een soort Braveheart, ontroert me dat. Deze club is zo ontzettend groot en raakt zoveel mensen. Dat is ongekend en van een grootte die ik nog niet eerder heb meegemaakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Olde Riekerink heeft hechte band met Sneijder
Sluiten