Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 11 dec 2016 / 15:46 uur

Oberhausen even Nederlandse enclave door Rico-Badr

Vol ongeloof staan enkele volkomen gedesillusioneerde Badr Hari-fans met gebogen hoofd in het VIP-gedeelte van de König-Pilsener-Arena. Hun grote held en voorbeeld heeft enkele minuten geleden het prestigieuze gevecht tegen Rico Verhoeven moeten opgeven vanwege een gebroken arm. „Maar Badr komt terug, volgend jaar. En dan zijn we er weer”, zegt Fuad, die 300 euro heeft neergeteld voor een VIP-kaartje en de hele avond met een grote Marokkaanse vlag om zijn hoofd gebonden heeft rondgelopen.

Het gevecht waar hij en half Amsterdam-West voor naar Oberhausen zijn gekomen, duurt bij elkaar amper vier minuutjes. De partij, die door de organisatie was omgedoopt tot ‘het gevecht van de eeuw’, eindigt zo in ‘de anticlimax van de eeuw’. Want ook de vele Verhoeven-fans kunnen maar moeilijk vrede hebben met deze afloop.

De aanloop naar het gevecht duurde maanden en steeds werd de spanning iets verder opgevoerd door Glory, de organisator van het evenement. Ook de avond zelf staat in het teken van voorzichtige spanningsopbouw. Bij het allereerste gevecht even na vijven in de middag zitten er nog maar een paar honderd fans in de indrukwekkende König-Pilsener-Arena.

Enclave

Steeds meer supporters druppelen binnen naarmate de avond vordert, totdat de zaal (12.000) propvol zit en de spanning tot in iedere vezel van je lichaam te voelen is. Oberhausen is zaterdagavond even een Nederlandse enclave. De voertaal in de arena en op de kerstmarkt naast het stadion is Nederlands. Binnen in de zaal heel veel jongens met jassen met grote bontkragen en overal Marokkaanse vlaggen. Op de beste plekken, de eerste vier rijen bij de ring zitten zo te zien alle portiers en sportschoolhouders van ons land. Allemaal gigantische kolossen met kaalgeschoren koppen, die elkaar allemaal uiterst hartelijk begroeten.

Amerikaans

Iedereen leeft toe naar dat ene gevecht. Maar tot het zover is staan er in totaal maar liefst dertien andere partijen op het programma. Het is spektakel op z’n Amerikaans. De meeste fans kijken met een half oog naar de voorgevechten en ook bij de entree van de vechters is er aanvankelijk weinig gejuich. Dat verandert als de Nederlandse Isis Verbeek opkomt. Zij heeft voor de verandering geen keiharde techno-beat als opkomstnummer, maar ‘Vanavond ga ik even uit mijn bol’ van André Hazes. Dan wordt duidelijk hoeveel Nederlanders er eigenlijk in de zaal zitten, want de hele tent gaat uit zijn dak.

Opkomst

Iets voor middernacht begint eindelijk het ‘Main Event’. Verhoeven heeft een aparte opkomst. Als een soort Usain Bolt rent hij de catwalk over, maar zijn entree valt volledig in het niet bij die van Hari. Terwijl zijn opkomstmuziek al een minuut klinkt, het nummer ‘Badr is een Bad Boy’ van rapper Appa, en de hele zaal zijn telefoon op de catwalk heeft gericht, duikt Hari aan de andere kant van de zaal op midden tussen het publiek. Het zorgt voor chaotische toestanden. Als Badr eindelijk in de ring staat, bestormen tientallen Marokkaanse fans de ring om samen met hun held op de foto te kunnen.

Na wat schermutselingen kan het gevecht eindelijk beginnen. De afloop is bekend. Uit pure frustratie komt het na het gevecht tot kleine opstootjes tussen Badr-fans en de security, maar de beveiliging weet de vechtpartijtjes in de kiem te smoren. Geknakt spreekt Hari zijn supporters toe. Ook Verhoeven is teleurgesteld. Beiden beloven dat er volgend jaar een re-match komt en dan is het afgelopen in Duitsland. Binnen tien minuten is de complete zaal leeg. Daar waar momenten geleden nog een geweldige, zinderende sfeer hing, is het plotseling bijna stil. Terwijl Duitse schoonmakers de puinhoop op de vloer beginnen op te vegen, klinkt gedempt uit een van de skyboxen het nummer: ‘Don’t believe the hype’ van Public Enemy. Het is een toepasselijk einde van de avond in Oberhausen.

https://twitter.com/instavuur/status/807937221944897536

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oberhausen even Nederlandse enclave door Rico-Badr
Sluiten